FacebookTwitterLinkedIn

Nu în ultimul rând, un an electoral a presupus întotdeauna forțarea până la limită a politicilor editoriale.

Semnele au apărut deja la finalul anului 2013: efectele majore ale schimbării directorului CME, compania americană ce operează Pro TV în România, Adrian Sârbu, dar și a președintelui televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, le vom vedea abia anul acesta. La acestea se adaugă ieșirea de pe piața TV și radio a grupului SBS Broadcasting, care a vândut radiourile către un operator privat de televiziune din Grecia, și televiziunea Prima TV fostului său proprietar, Cristian Burci – întemeietorul industriei de publicitate din România, dar și un apropiat al anumitor fruntași ai PSD.

Autoritățile și piața trebuie să răspundă provocărilor digitalizării terestre (și deficiențelor acesteia), al cărei succes depinde de includerea sateliților în ecuație, dar și de asigurarea neutralității tehnologice.

Așa cum a spus în mai multe rânduri Martin Ornass-Kubacki, vice pre -ședinte și director regional pentru Europa Centrală și de Est la SES Astra, satelitul este soluția complementară ideală pentru digitalizarea terestră, așa cum o arată de mai mulți ani exemplele din celelalte țări (inclusiv din țările din centrul și estul Euro pei).

Un alt caz mediatizat recent, un întreg stil de a face afaceri pe bani publici la TVR, este supus testului, în contestația licitației pentru servicii de satelit desfășurată de televiziunea română și care ar fi trebuit să aibă deznodământul la 6 ianuarie 2014, dar procedura a fost oprită de contestațiile depuse de Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații și SES Astra.

Plângerile au fost legate de unele cerințe neclare incluse în documentația tehnică a licitației. Pe de altă parte, ofensiva televiziunilor de nișă marcată prin noi lansări în 2013, cât și prin audiențele tot mai mari ale nișelor, va continua.

În acest context, anul 2014 este anul organizării de către ARMA (Asociația Română pentru Măsurarea Audiențelor) a licitației pentru selectarea furnizorului măsurării audiențelor pentru televiziune – operatorul actual fiind compania Kantar Media, al cărei contract expiră în 2015. Prilejul va fi folosit probabil pentru introducerea măsurării conținutului video difuzat pe internet.

Mihai Pavelescu este editor Media Expres.

Drept la replică din partea TVR

Referitor la articolul „Anul 2014 va fi unul de cotitură pentru: digitalizarea terestră, măsurarea audiențelor și licitația pentru satelit din TVR”, apărut în ediţia online a Revistei Forbes, vă rugăm să publicaţi următoarele precizări, referitoare la „contestaţia licitaţiei pentru servicii de satelit desfăşurată de Televiziunea Română” despre care se scrie în articol:

Conform Deciziei nr. 208/20 C10/ 5420, 5480 din data de 22.01.2014, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

– „respinge ca nefondată contestaţia formulată de către SC pentrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL în contradictoriu cu Societatea Română de Televiziune.

– respinge ca nefondată contestaţia formulată de către SES Astra SA în contradictoriu cu Societatea Română de Televiziune.

Prezenta decizie este obligatorie pentru autoritatea contractantă.”

Vă mulţumim,

Comunicare Corporate TVR