Petre Barbu, Contributor
Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.
Media şi entertainment |
|
Anuarul Media Expres: Cifra de afaceri din piața de cablu a depășit un miliard de euro în 2016

Anuarul este realizat de Media Expres – revista lunară a industriei de cablu şi televiziune –, se află la cea de-a 14-a ediţie în actualul format și include un număr de 286 de companii de distribuție TV prin cablu, satelit și IPTV, din care doar 220 (față de 247 în anuarul trecut) mai sunt autorizate să funcționeze legal (au avize de la CNA).
Anuarul se distribuie digital online pe site-ul Media Expres sau tipărit, pe bază de comandă online.
Cifra de afaceri a firmelor active în 2016 a depășit un miliard de euro. Potrivit Anuarului, cifra de afaceri pe industrie în 2016 a fost de 1,011 miliarde de euro, față de 875 de milioane de euro în 2015 (fără Orange și Telekom).
Companiile de distribuție TV au avut în 2016 venituri totale de 1,2 miliarde de euro, față de 1,09 miliarde în 2015, și o pierdere netă cumulată pe industrie de 75 de milioane de euro, în creștere de la 60 de milioane de euro în 2015. (Cursul mediu în 2016 a fost de 4,4908 lei pentru un euro, aproape constant față de 4,4445 în 2015.)
Cifrele de afaceri în 2016 pentru piața de televiziune din România, cu 49 de companii cu licențe prin satelit în toamna anului 2017, a fost de 431,4 milioane de euro, în scădere de la 456 de milioane de euro în 2015, iar veniturile totale au fost de 508,4 milioane de euro, față de 521 în 2015, al treilea an consecutiv de scădere.
Balanța pe total industrie TV în 2016 a devenit însă în premieră pozitivă, cu 26,4 milioane de euro profit, față de pierderea de 8,9 milioane de euro din 2015. Media Expres nu a avut acces la veniturile pe categorii de activitate ale marilor companii, cum sunt RCS & RDS și Telekom, care dețin televiziuni prin satelit, raportările publice nefiind suficient de detaliate.
De asemenea, nu au fost incluse televiziunile străine cu versiuni românești care activează pe aceeași piață, având venituri atât din taxe pe abonat, cât și din publicitatea de pe piața locală.
O noutate sunt cele 13 licențe digitale terestre, dintre care doar două în funcțiune în mediul privat, ca o mărturie a eșecului trecerii de la analogic la digital terestru în țara noastră.
La descrierea pieței pe județe, Anuarul Media Expres folosește gruparea județelor pe regiuni din alocarea Institutului Național de Statistică (INS). Anuarul conține capitole dedicate operatorilor de cablu, cu cifrele de afaceri, televiziunilor internaționale, televiziunilor prin satelit cu licențe românești – cu cifrele de afaceri, televiziunilor cu licențe prin cablu, dar și lista de platforme DTH și lista distribuitorilor de televiziune prin internet.
Anuarul se încheie cu lista furnizorilor de echipamente și servicii din industrie și cu un index de companii.
Pentru publicarea Anuarului Media Expres sunt folosite registrele de companii cu avize de retransmisie furnizate de CNA în a doua jumătate a anului 2017, lista companiilor autorizate de ANCOM și bilanțurile publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. De asemenea, am folosit baza de date europeană a televiziunilor MAVISE, lista de televiziuni licențiate de OFCOM (Marea Britanie) și site-urile televiziunilor.
Sponsorii principali ai Anuarului 2017-2018 sunt SES, Discovery, Eurosport, Tematic Media Group, AMC, DW, Teleste, Peruvision și ACeR, cu sprijinul Arcadia Television.
Mai multe articole Forbes
Comentarii
Nu există comentarii