Pentru antreprenorii români, cele mai mari obstacole în crearea şi dezvoltarea unei firme în România sunt incertitudinea mediului fiscal, birocraţia şi nivelul taxelor (43%), conform Barometrului EY intitulat „Antreprenorii vorbesc”. Tot ei spun că în ultimul an mediul de reglementare şi impozitare s-a deteriorat (72%) sau nu s-a schimbat deloc (15%).
Majoritatea lor (88%) consideră că accesul la finanţare este dificil sau foarte dificil. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre antreprenori (48%) spun că accesul la finanţare s-a deteriorat în 2013 comparativ cu anul anterior, iar 27% nu văd niciun progres.
Toate acestea fac probabil ca românii şi brazilienii să fie cei mai speriaţi de eşec din cele 21 de ţări analizate de EY. Respondenţii cred în procent de 81% că acesta ar fi o barieră pentru viitoarele proiecte de afaceri. În consecinţă ei consideră sprijinul oferit debutanţilor în afaceri important, iar 80% dintre antreprenorii cu experienţă întrebaţi s-au declarat mentori.
Cei mai mulţi antreprenori români (94%) pun stabilitatea sistemului de reglementare şi fiscalizare şi simplificarea legilor (91%) înaintea reducerii taxelor ca măsuri care ar favoriza dezvoltarea antreprenoriatului în România. De altfel, antreprenorii văd statul, mai exact guvernul, ca organizaţie care ar avea cea mai mare influenţă asupra dezvoltării antreprenoriatului.
Studiul EY România privind percepţia antreprenorilor români asupra mediului antreprenorial local are la bază un chestionar online care analizează percepţiile a 106 antreprenori români, interviuri directe cu 10 antreprenori români şi analiza a peste 200 de bune practici şi iniţiative guvernamentale din ţările G20. Dintre respondenţii la chestionar, 25% au afaceri de sub 1 milion EUR, 38% afaceri între 1-10 milioane EUR, 9% între 10-15 milioane EUR, iar 28% venituri de peste 15 milioane EUR.