
Când Clara, de opt ani, a venit acasă cu noul ei prieten, un pisoi zbârcit pe care l-a luat de pe marginea drumului, susținându-și cu argumente afective de netăgăduit decizia în fața părinților, care nu preconizaseră apariția micii feline, a dovedit curaj. Când Radu și-a schimbat locul de muncă, după ce ani de zile construise zeci de proiecte de succes, însă bucuria muncii încetase să mai existe, a dovedit curaj. Când Angela a ales să iasă dintr-o relație de lungă durată, însă neaducătoare de satisfacții, a dovedit curaj.
Cuvântul „curaj”, etimologic, provine din latinescul „cor”, care înseamnă inimă. Putem spune că omul curajos este cel care trăiește și se comportă după cum îi dictează inima. Adesea, în construcție cu verbele „a avea”, „a dovedi”, „a prinde”, „a căpăta”, curajul înseamnă și forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel, fermitate în acțiuni sau în manifestarea ideilor și a convingerilor. Cel care manifestă curaj este cel care alege să trăiască cu suficientă intensitate viața, deși la orice colț se poate ivi un pericol.
Curajul este aproape întotdeauna asociat cu riscul sau primejdia, iar prin alegerile și acțiunile pe care le facem, creăm constant persoana care suntem. Din multe considerente, dintre toate calitățile unui individ, curajul e cea mai prețuită, poate și pentru că, de multe ori, curajul nu e atunci când ai putere să mergi mai departe ci mai ales atunci când mergi mai departe, deși nu ai putere. Din perspectiva resorturilor lăuntrice, în principal, actele de curaj nu sunt generate de intuiție și, evident, nici de raționament. Cauza principală a curajului este dorința, pasiunea sau sentimentele trăite de cel care înfruntă orice obstacol sau frică și își asumă orice risc. Trebuie să avem zilnic curajul să ne exprimăm, să fim nesiguri, să ne asumăm trecutul fără resentimente, să acceptăm noi responsabilități, să alegem. Trebuie să avem zilnic și curajul să riscăm să facem greșeli, să cunoaștem eșecul sau umilința. Sunt de părere că înfruntarea fricii, de fiecare dintre noi, indiferent dacă e la nivel personal sau profesional, este mult mai importantă, dacă se manifestă zilnic, decât curajul eroic sau glorios, care poate fi demonstrat de puține ori sau deloc în viață. Sunt curajos de adevărate cuvintele lui Churchill, care spunea: „Curajul înseamnă să ai puterea să te ridici și să vorbești. Curajul înseamnă, de asemenea, să te așezi și să asculți”.
Lăsând teoriile la o parte, m-am gândit să vă propun, de această dată, să ne antrenăm împreună, practic, pentru cea mai îndrăzneață lecție a vieții: curajul. Indiferent că suntem copii sau adulți, e bine, înainte de a începe antrenamentul, să ne răspundem la câteva întrebări care ne vor ajuta în susținerea faptelor ulterioare.
Cum arată curajul pentru tine?
Când consideri sau simți că ai dat cea mai recentă dovadă de curaj?
Ce crezi că te-a determinat să acționezi curajos?
Înainte de a acționa, ţi-a fost frică?
Pe o scară de la 1 la 10, cât de curajos (curajoasă) te simți acum?
Ce crezi că ai putea face, de la acest nivel al curajului?
Când consideri că ar fi un moment potrivit pentru a face în mod real ceea ce ţi-ai propus?
Cum folosești „curajul” în favoarea ta?
Ce te ajută să acționezi curajos când te confrunți cu presiuni?
Ai curaj?
Și dacă curajul este, așa cum zice Paler, o frică în care s-a pus ordine, haideți să ne continuăm introspecția în noi înșine și, deopotrivă, antrenamentul pentru curaj. După ce ne-am clarificat ce e curajul, tehnicile cele mai potrivite să ne motivăm țin și de recompensele pe care urmează să ni le acordăm după luarea unor decizii sau după comiterea unor acțiuni care implică tenacitate și îndrăzneală. Nu evitați, deși poate vi se pare nesemnificativ, să citiți cărți care implică acte de eroism. Întotdeauna veți găsi în personaje puncte de reper utile. A nu renunța, după primele obstacole, înseamnă că ai dat dovadă de curaj, că ai o dorință de a continua și a rezolva situația în care te afli. A fi curajos înseamnă și a fi perseverent.
Uneori, oricât de mult v-ar mira, e o dovadă de curaj să spui „Nu”. Influența socială negativă este un factor perturbator căruia trebuie să-i faceți față, refuzând să fiți părtași sau să faceți lucruri care nu corespund dorințelor și personalității voastre, chiar cu riscul de a vă pierde potențialii prieteni sau parteneri. Curajul presupune să dovedești un echilibru și în felul în care alegi să te exprimi. Vehemența gălăgioasă, doar din dorința de a fi remarcat cu orice preț, nu este o dovadă de curaj.
Un alt pas important în antrenamentul nostru zilnic cu și pentru curaj ține și de activitățile pe care alegem să le facem. Inițiați și susțineți responsabil și acțiuni ce presupun scoaterea din cotidian. Ieșirea din zona de confort. De asemenea, hobby-urile care presupun și ele inițiative personale sunt mereu recomandate. Explicați-vă, prin exemple din viață, că frica poate fi depășită, iar obstacolele îndepărtate. Gândiți-vă la situațiile în care v-a fost teamă de ceva, felul în care ați reacționat, dar mai ales momentul când ați depășit respectiva stare. Căutați să faceți diferența între riscurile inutile și situațiile în care e nevoie realmente de curaj. Spre deosebire de Brâncuși, cred că este un semn autentic de curaj în viață când, pentru a te pregăti pentru situații care cer curaj, înveți din vreme să te duelezi.
Unul dintre ingredientele absolut necesare pentru a avea succes, fără îndoială, este curajul. Dacă adevăratul curaj înseamnă să alergi înaintea evenimentelor și să le adopți cu brațele deschise, haideți să ne antrenăm zilnic cu și pentru curaj, chiar și pentru simplul motiv că oamenii cu curaj și caracter le par celorlalți stranii.