FacebookTwitterLinkedIn

Deși astăzi pot fi considerate doar o tendință, criptomonedele vor deveni o normalitate, în contextul în care publicul informat a înțeles beneficiile investiționale și a depășit caracterul speculativ. “Să nu uităm că în categoria criptomonede vom intalni în viitor atât monede fiat (ale statelor, monede numite CBDC – monede digitale ale băncilor centrale) cât și monede independente, fără apartenență la un stat anume (Bitcoin etc.), deci ele vor deveni o normalitate cu siguranță”, declară Antonio Eram, CEO și Fondator Netopia Payments, pentru Forbes România. 

Din punct de vedere tehnologic, în prezent am putea realiza cumpărăturile zilnice cu monede virtuale. Dacă separăm mecanismul, respectiv plata cu cardul sau cu telefonul, de fond, adica plata cu CBDC (monede digitale ale băncilor centrale), Bitcoin sau dintr-un cont bancar, “este destul de probabil ca trecerea la plata cu criptomoneda să fie relativ rapidă și fără ca o mare parte din utilizatori să o sesizeze. Lumea va continua să-și folosească același card pe care îl va apropia de  un dispozitiv doar că ‘în spate’ fondurile vor veni din una din sursele alternative (de exemplu CBDC)”, explică el.

În România, trendul crypto este ascendent, direct proporțional cu rata de adopție. “De la an la an, observăm o creștere din toate punctele de vedere: cunoștințe despre crypto, deținere, investiții sau plăți din partea românilor. Din ce în ce mai mulți oameni înțeleg adevăratul potențial, aplicabilitățile și tehnologiile pe care se bazează tranzacțiile cu criptomonede și încep să realizeze că ecosistemul crypto poate schimba lumea”, adaugă Antonio Eram.

La nivel global, de asemnea, piața de crypto se află încă într-un stadiu incipient. Penetrarea, mai spune CEO-ul Netopia Payments, făcând referire prin asta la cei care au un portofel de monede digitale – custodial sau non-custodial -, abia ce a depășit 1% din populație. “Vom asista peste tot în lume, inclusiv în România, la o diversificare a serviciilor bazate pe tehnologia blockchain, ce vor evolua în paralel cu cele tradiționale”.

Din punct de vedere legislativ, state precum Algeria sau Indonezia au interzis drastic criptomonedele, în timp ce El Salvador a devenit prima țară care adoptă oficial Bitcoin ca mijloc legal de plată. În Uniunea Europeană, criptomonedele sunt în mare parte nereglementate, în timp ce Elveția se află într-un stadiu de reglementare aproape completă. “Există inițiative de reglementare în țările occidentale sub pretextul a tot ceea ce ține de legislații împotriva spălării banilor, dar cu scop final (câteodată declarat, alteori nu) de înregistrare a tranzacțiilor cu crypto în evidențele statelor pentru ca acestea să poată fi impozitat”, conchide Antonio Eram.

În Europa există o propunere de Regulament a Comisiei Europene privind piețele de cripto-active (MiCA) care ar putea fi aprobată anul viitor.