FacebookTwitterLinkedIn

Antoanela Comșa, Director General Gran Via Real Estate

Oportunitatea pentru România

Antoanela Comșa: Reîntoarcerea românilor în țară aduce forță de muncă pe piața locală. Totodată, relocarea unor activități mai aproape de sediile europene cred că poate crea oportunități pentru ca România să se dezvolte economic.

Domenii ce trebuie reformate

Antoanela Comșa: Domeniul sanitar este probabil domeniul cu prioritate zero, unde e nevoie de restructurare.
În al doilea rând, o restructurare cred că este necesară în tot aparatul de stat, sunt cazuri unde sunt prea mulți angajați și alte domenii unde sunt insuficienți. Digitalizarea instituțiilor statului în vederea minimalizării birocrției cred că ar trebui să fie în lista de priorități.

Măsuri urgente pentru relansare

Antoanela Comșa: Investițiile. Dacă facem o analiză a ultimilor ani, putem observa că acestea au fost la un nivel extrem de mic. Dacă autoritățile ar da drumul acestor investiții, un întreg “lanț” s-ar pune în mișcare – materiale, forță de muncă etc – cu efecte benefice în întreaga economie. Bineînțeles, întreaga țară suferă din cauza faptului că infrastructura în România nu este dezvoltată.

Revenirea domeniului

Antoanela Comșa: Ne asteptăm la o perioadă în care ritmul vânzărilor va scădea, estimările noastre sunt pentru o revenire în 9-12 luni. Vestea bună este că cererea se menține, proiectele calitative, bine poziționate având câștig de cauză. Băncile au și ele un rol important în ceea ce privește funcționarea pieței imobiliare; momentan sunt bănci care au mărit avansul pentru achiziția unui imobil.

Probabil ca mulți clienți vor căuta imobile unde să își poată desfășura și de acasă activitatea (ceea ce implică suprafețe mai mari), în proiecte cu zone verzi mai generoase, terase mai mari. Caz în care – cel puțin în marile orașe – prețul va depăși 450.000 RON. Aici Guvernul ar trebui să intervină. O propunere ar fi ca limita pentru care să se platească TVA de 5% să crească de la 450.000 Ron la 150.000 euro. Și să se platească TVA diferențiat, 5% pentru valoarea până în 150.000 euro și 19% pentru ce depășește valoarea de 150.000 euro.