FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu a declarat într-un interviu pentru Agerpres că deschiderea restaurantelor în interior nu este o certitudine de la 1 iulie. Totul depinde de evoluția situației epidemiologice la nivel national.

Robert Chioveanu a prezentat și situația cu care se confruntă țara noastră din cauza pestei porcine africane şi a explicat că în sectorul de creştere a porcului în gospodăriile populaţiei vor trebui respectate reguli minime de biosecuritate. În present, se lucrează la o lege a porcului menită să reglementeze toate aceste aspect.

În legătura cu pandemia de coronavirus, șeful ANSVSA a reamintit că produsele alimentare nu reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce priveşte Covid-19.

Pentru data de 1 iulie când autoritățile anunță o posibilă relaxare a restricțiilor, Chioveanu a declarat: “Nu putem spune cu precizie că la 1 iulie vor fi deschise restaurantele în interior, pentru că depinde de situaţia epidemiologică la nivel naţional. Pot să vă spun doar că am avut atât în perioada de urgenţă, cât şi în cea de alertă, patru tipuri de activităţi care au fost permise unităţilor de alimentaţie publică, respectiv cele de tip “drive-in”, “room-service”, livrare la domiciliu şi “take-away”. Aceste activităţi au fost permise în cadrul unităţilor de alimentaţie publică care îşi desfăşurau activitatea în baza autorizării sanitar-veterinare şi toţi agenţii economici care au dorit să funcţioneze trebuiau să respecte aceste cerinţe, precum şi cele stabilite de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Ministerul Economiei.”

Șeful ANSVSA a spus că după deschiderea teraselor au început controalele pentru verificarea respectării noilor reglementări. Astfel, au fost verificate 3.886 de obiective la nivel national în perioada 18 mai – 16 iunie. În urma acestor controale, au fost aplicate 176 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 711.206 de lei şi au fost emise 3 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi o ordonanţă de interzicerea activităţii.