Cautare
, Contributor

Energie |
|

ANRE a modificat modul de racordare a clienţilor noncasnici la reţelele de gaze şi electricitate

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat un pachet de acte normative privind racordarea clienţilor noncasnici şi a prosumatorilor la reţelele electrice de interes public, respectiv la sistemul de distribuţie a gazelor naturale.  
Electrica

Noile reglementări vor permite accesul la energie electrică şi gaze naturale a unui număr mai mare de utilizatori şi, în acelaşi timp, va sprijini viitorii clienţi finali noncasnici ale căror locuri de consum sunt alimentate, după caz, cu energie electrică sau gaze naturale, prin instalaţii de racordare cu lungimi până la 2500 metri, se arată într-un comunicat, citat de Agerpres.

Lucrările de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare se realizează de operatorii de distribuţie concesionari în regim concurenţial prin încheierea de contracte cu respectarea principiilor concurenţiale cu oricare dintre operatorii economici atestaţi de ANRE.

Utilizatorul poate opta pentru încheierea directă a unui contract pentru aceste activităţi cu un operator economic atestat, caz în care achită costurile iar operatorul de distribuţie îi va rambursa ulterior aceste sume în maximum 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare, în tranşe anuale egale.

Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru instalaţia de racordare.

Clienţii finali noncasnici care beneficiază de instalaţii de racordare cu lungimi de până la 2.500 de metri finanţate de operatorii de distribuţie concesionari au obligaţia legală de a utiliza şi de a păstra destinaţia locului de consum pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiilor de racordare.

Aceste reguli se aplică şi prosumatorilor care deţin instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii