Cautare
, Contributor

Managing Director, AVRA Aesthetic Institute

Lifestyle |
|

Anotimpul rezoluțiilor

De cele mai multe ori, odată cu venirea sezonului rece, tindem să neglijăm îngrijirea pielii și a corpului, ascunse acum sub mai multe straturi de haine. Dar ce-ar fi dacă am folosi această perioadă pentru a face pași către rezoluţia care se regăsește la fiecare început de an pe lista noastră? Am întrebat-o pe dr. Adelina Vasilescu, medic dermatolog AVRA Aesthetic Institute, ce putem face pentru o piele frumoasă și sănătoasă atunci când temperatura de afară scade și ce tratamente estetice ne pot ajuta să ajungem în cea mai bună formă în anul care începe.
_MG_6052-2

Care sunt cele mai des întâlnite probleme ale tenului în sezonul rece?

Cea mai des întâlnită problemă a pielii în sezonul rece este uscăciunea produsă de aerul rece și uscat, denumită și xeroză cutanată. Aceasta se poate manifesta în mai multe moduri, de la senzaţia de piele care ţine, piele ternă, aspră, roșie sau iritată până la prurit și fisuri dureroase mai ales la nivelul buzelor, mâinilor și picioarelor. De asemenea, iarna apar frecvent agravări ale unor dermatoze preexistente, ca rozaceea, dermatita atopică sau seboreică, eczema asteatozică sau psoriazisul. Acestea se pot manifesta cu precădere în sezonul rece, din cauza temperaturilor scăzute, a vântului și a aerului foarte uscat, ce afectează integritatea epidermei prin distrugerea stratului hidrolipidic. Astfel, pielea devine vulnerabilă, fiind expusă infecţiilor, alergenilor și ingredientelor cu potenţial iritant din cosmetice, care vor agrava mai departe dezechilibrul de la nivelul barierei cutanate.

Ce tratamente recomandaţi pentru acestea?

Trebuie să ţinem cont, mai ales pe parcursul iernii, de câteva recomandări generale, cum ar fi: să înlocuim băile fierbinţi pe cât se poate cu dușurile călduţe, să nu frecăm puternic pielea cu prosopul, să aplicăm o cremă hidratantă imediat după baie pentru o absorbţie mai bună în piele și pentru efectul de sigilare a apei în epiderm. De asemenea, eu recomand să nu purtăm haine realizate din fibre iritante ca lâna, direct pe piele, pentru că astfel putem produce sau agrava o dermatită preexistentă. De obicei nu reușim să prevenim toate problemele ce pot apărea la nivelul pielii, așa că nu ne rămâne decât să apelăm la tratamente puternic hidratante, alese în funcţie de afecţiune și zona implicată. Pentru tenul uscat recomandăm folosirea unor creme cu textura mai grasă decât cea folosită pe timpul verii, bogate în acid hialuronic, uleiuri naturale, vitamina A și E. Pentru buze trebuie să folosim un stick ce conţine unt de shea, ceară de albine, glicerină ca ingrediente de bază. Pentru mâini și picioare cu piele aspră și fisuri, este necesară o cremă cu uree, care are efect keratolitic, dar și hidratant, sau creme reparatoare ce refac bariera cutanată.

Există tratamente specifice care sunt recomandate doar în sezonul rece, sau cu precădere în sezonul rece?

Pe lângă îngrijirea pielii acasă și tratamentele cosmetice clasice de hidratare, vedetele sezonului rece sunt peelingurile chimice și epilarea definitivă cu laser. Peelingul chimic poate fi tratamentul ideal pentru exfolierea pielii, atenuarea ridurilor fine, micșorarea porilor și uniformizarea nuanţei pielii. Peelingurile chimice se pot efectua în cea mai mare siguranţă iarna, pentru că intensitatea razelor UV este mai scăzută, și astfel riscul de hiperpigmentări este minim, chiar dacă apar omisiuni în aplicarea/reaplicarea cremei cu factor de protecţie solară 50+ recomandată de medic după tratament. Din același motiv, în general, tratamentele de epilare definitivă se încep toamna târziu, fiind efectuate pe parcursul sezonului rece. Chiar folosind tehnologii de ultimă generaţie pentru epilarea definitivă, ca laserul dioda, este necesară evitarea expunerii la soare a zonei tratate o săptămână înainte și o săptămână după fiecare ședinţă. Un alt tratament ideal de iniţiat iarna este cel cu retinol: o cremă sau un gel pe bază de retinol aplicat seara, urmat de o cremă intens hidratantă înainte de culcare, iar dimineaţa curăţarea feţei și aplicarea unei creme cu factor de protecţie solară este cea mai bună combinaţie ce ne poate ajuta în lupta cu timpul. Putem adopta această rutină cel puţin pe parcursul lunilor de iarnă, în fiecare an, pentru efectul anti-aging.

După Sărbătorile de Iarnă, când ne concentrăm poate doar la a arăta bine la petreceri, începutul anului ne face să ne gândim la rezoluţii și schimbări pe termen lung. Care ar fi câteva schimbări simple care ne-ar aduce beneficii pentru sănătatea și frumuseţea pielii?

Degradarea și îmbătrânirea pielii sunt cauzate de factori exogeni (tot ce acţionează din exterior, din mediul în care trăim) și de factori endogeni, în această categorie intrând moștenirea noastră genetică. Pentru o piele sănătoasă, trebuie să ţinem cont de tot ce o poate afecta din exterior și cum putem interveni, pentru că moștenirea genetică deocamdată nu o putem schimba. Gesturi simple care par că nu ar avea un efect semnificativ asupra pielii, ca fumatul, expunerea excesivă la soare, lipsa somnului, alimentaţia săracă în fructe și legume, stresul, consumul excesiv de zahăr, toate acestea contribuie, încet-încet, la degradarea structurii pielii. De ce nu suntem foarte conștiincioși în a corecta aceste obiceiuri? Pentru că efectele nocive pe care le au asupra pielii nu sunt vizibile rapid, dar în timp efectul lor cumulativ produce unele modificări greu de tratat chiar și cu cele mai invazive metode.

Cum poate să ne ajute tehnologia să ne păstrăm sau să ne recăpătăm frumuseţea pielii și să rezolvăm probleme datorită cărora nu ne simţim bine în pielea noastră?

Din fericire, în acest moment, există soluţii pentru a da timpul înapoi sau pentru a ne repara oarecum greșelile făcute, și aici mă refer la apariţia celulitei și a pielii laxe. Acestea apar datorită unei alimentaţii necorespunzătoare, datorită lipsei activităţii fizice, a variaţiilor importante în greutate și a înaintării în vârstă. Avem alternative nechirurgicale pentru aceste probleme, ca tratamentul BTL Xwave cu unde acustice care are ca efecte: creșterea ratei metabolice, îmbunătăţirea microcirculaţiei și remodelarea colagenului, mărind elasticitatea pielii cu peste 70% în trei luni de la tratament. De asemenea, puterea radiofrecvenţei monopolare utilizate de BTL Exilis poate fi folosită pentru efectul lipolitic sau pentru efectul de întindere a pielii prin stimularea fibroblastelor și a procesului de neocolageneză.

Putem sprijini aceste procese din interior? 

Fie că apelăm la diverse tratamente, fie că dorim doar să ne menţinem sănătatea pielii, este necesar să avem un aport adecvat de apă și substanţe nutritive care să ne ajute din interior la menţinerea frumuseţii și a unui tonus bun. Pentru funcţionarea optimă a pielii și a întregului organism, trebuie să bem minimum doi litri de lichide pe zi (aici nu includem sucurile bogate în zahăr, alcoolul sau cafeaua, ambele cu efect diuretic – de eliminare a apei din corp). Când apelăm la proceduri de remodelare corporală, de lipoliză localizată, consumul de lichide devine imperios necesar pentru a ajuta organismul să dreneze prin sistemul limfatic celulele distruse. Dacă dorim să obţinem un efect de lifting și de întindere a pielii și ne supunem, de exemplu, unor terapii noninvazive cu radiofrecvenţă, putem urma o cură de trei luni cu vitamina C, pentru îmbunătăţirea producţiei de colagen la nivelul pielii.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii