FacebookTwitterLinkedIn

Pe proprietatea Six Senses, o bogăție de flori în culori exuberante străjuiește aleile pietruite al căror alb contrastează cu verdele sănătos al gazonului impecabil. Privind în jur, primul gând care-mi trece prin minte e că, aici, cineva a mutat muntele din loc: a excavat coasta ca să facă un hotel, apoi s-a răzgândit: de ce hotel și nu un orășel… Și facem asta nu pentru că e ușor, ci tocmai pentru că e greu, cum zicea Kennedy în septembrie 1962, când a anunțat programul Apollo. Apropo de Apollo, zeul are un templu în apropiere, la Didim, și e bucuros de-o vizită. Mai mult decât atât, Artemis, zeița greacă a vânătorii, are și ea o „vilă” la Efes (ridicată în epoca babiloniană, în secolul V î.Hr.), și a fost cândva atât de frumoasă încât e considerată și azi una dintre cele șapte minuni ale lumii. Și, dacă tot aveți program de vizită, mergeți și până la Milet, orașul natal al marelui filosof Thales, părintele științelor.

Omul sfințește locul. Nu am o formulă mai bună pentru ce văd în jur. Six Senses Kaplankaya este un proiect cel puțin temerar, turcii au scos efectiv aur din piatră seacă, dovedind că ambiția, tenacitatea și capacitatea umană de efort sunt infinite. E nevoie de viziune, dar și de un dram de nebunie ca să te încumeți să faci o oază în „deșert”. Nu ai drumuri, deci trebuie să le construiești; nu ai lemn, nu ai materiale de construcție, totul trebuie adus de undeva. Nu ai mână de lucru la… îndemână, cele mai apropiate așezări sunt la zeci de kilometri distanță. Și după ce ai rezolvat chestiunile – insurmontabile, la prima vedere – legate de acces, apă, electricitate, canalizare, nu poți decât să speri că ideea ta va fi pe placul amatorilor de bronz de Marea Egee. 

De fapt, nu e vorba despre bronz și plajă. Adică nu e doar despre asta, Six Senses nu e un hotel de lux oarecare unde vii să stai la soare, să mănânci și să dormi. Nu are nimic de-a face cu sistemul all inclusive, ridicat la rang de artă a ospitalității de hotelierii turci în ultimii 20 de ani. Six Senses e, înainte de orice, o idee: un concept integrat de wellness desfășurat pe 10.000 de metri pătrați: spa, fitness, centru health & healing, bucătărie sănătoasă, preocupare pentru bunăstarea comunității și pentru protejarea mediului.

Oaspeții sunt primiți în 75 de camere amenajate în clădirea principală și în 66 de vile răspândite pe proprietate, toate cu vedere spre mare. Arhitectura spațiilor de locuit este astfel gândită încât să se integreze în mediul înconjurător, iar materialele folosite sunt naturale. Aleile meandrate, de o curățenie impecabilă, dau locului aerul unui sat de la malul Mediteranei. Pe gazon nu există frunze sau petale de la florile din apropiere, deși vântul suflă destul de viguros. Pe plajă, umbrele și șezlonguri perfect aliniate, cu prosoape rulate impecabil, își așteaptă musafirii. Iar nisipul, ei bine, nisipul acesta trebuie că ascultă de cineva, altfel nu-mi explic cum poate fi atât de neted și de neumblat, de parcă s-ar pregăti să-l surprindă pe vreun Robinson Crusoe local cu acea urmă unică de picior.

Six Senses Hotels Resorts Spas operează 15 resorturi și 31 de spa-uri în 21 de țări. Portofoliul companiei se va tripla în următorii cinci ani, cu operațiuni în Austria, Bhutan, Brazilia, Cambodgia, China, Elveția, India, Indonezia, Israel, Singapore, Spania, Taiwan, Thailanda și Statele Unite.

Nimic nu e lăsat la voia întâmplării. De la decorarea hotelului și amenajarea vilelor până la finisajele impecabile din băi și dotările hi-tech din camere, nu există compromis. Six Senses e un film în care ai nu doar cei mai buni actori, regizori și scenariști, ci și cei mai pricepuți cameramani, monteuri, decoratori sau mașiniști. Experiența nu se oprește la linia întâi, ci merge în profunzime, până la detaliile pe care alți hotelieri le consideră nesemnificative. În restaurante, meniul este alcătuit de chefi cu cunoștințe de nutriție și alimentație sănătoasă. Apa de băut este îmbuteliată chiar de Six Senses, brânzeturile și legumele vin de la furnizorii locali sau din grădina hotelului.

Există chiar și un Alchemy Bar, unde poți încerca o uriașă varietate de combinații de ierburi, condimente și fructe locale menite să-ți îmbunătățească starea de sănătate sau să-ți potențeze energia. La spa, experți terapeuți te răsfață cu nenumărate tratamente de frumusețe, relaxare și întinerire. Maseuzele sunt „importate” din Thailanda, unde masajul e a doua limbă oficială, vorbită cu mâinile. Iar mâinile Suryiei sunt un tezaur sublim: mângâierea lor mă poartă într-o neașteptată stare de recunoștință pentru acești oameni modești, blânzi și amabili, care-și câștigă traiul departe de casă, dedicându-și fără rezerve energia și priceperea întru relaxarea și bunăstarea unor necunoscuți.

Bicicleta cu care ies la plimbare dis-de-dimineață este un Canondale cu cadru din fibră de carbon. E atât de ușoară că o pot ridica cu un deget. Pedalez pe aleile străjuite de flori și mi se pare că tocmai am atins apogeul răsfățului: o plimbare cu bicicleta prin grădină, cu soarele arătându-și timid chipul în zare, deasupra unui buchet pufos de nori. Vântul domol duce cu sine parfumul unor plante matinale anonime, care împărtășesc cu generozitate darul olfactiv cu care le-a înzestrat natura. Pe o platformă din lemn, suspendată în coasta muntelui, un grup de doamne harnice se dedă practicii de yoga. O îngrijitoare cu pălărie cu boruri largi și ochelari de soare perie nisipul pe plajă, iar undeva dincolo de un golf micuț, doi bărbați tineri mătură aleile oricum impecabile. Pedalez către răsărit, îmbătat de frumusețea locului, copleșit de generozitatea naturii și de tenacitatea omului. Începe o altă zi în paradis.

Cum ajungeți acolo:

Puteți merge la Six Senses Kaplankaya cu Turkish Airlines

DUS: plecare din București Otopeni ora 10.00 AM, sosire la Bodrum la ora 15.50.

Sau plecare din București Otopeni ora 05.50 AM, sosire la Bodrum la ora 12.05.

ÎNTORS: plecare din Bodrum la 14.55, sosire la București Otopeni la ora 20.05.