Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Imobiliare |
|

ANL: Buget de investiții de peste 1 miliard de lei pentru 2021

Pentru anul acesta, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și-a planificat investiții de peste un miliard de lei în construcția de locuințe noi, arată proiectul de act normativ pentru stabilirea bugetului din 2021.
ANL

România are în așteptare un credit de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene pe care îl poate folosi.

Pentru 2021, ANL estimează venituri de peste 250 de miloane de lei, în timp ce cheltuielile totale estimate sunt de 830 de milioane de lei, credite de angajament, și alte 250 de milioane de lei, credite bugetare, se arată în proiectul de act normativ publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)

Cea mai mare parte din bani, 105 milioane de lei, provin de la stat, bani destinați construcției de locuințe pentru tineri în regim de închiriere, pentru programul „Locuinţe sociale pentru comunitatea de romi”, dar și pentru programul „Construcția de locuințe de serviciu”.

ANL mai estimează că anul acesta va vinde locuințe de aproape 61 de milioane de lei, după cum urmează:

  •  10,3 milioane de lei din vânzarea a 70 de locuințe achitate din surse proprii sau credite bancare. Pentru a determina valoarea totală a încasărilor, Agenția a luat în calcul o valoare medie a locuințelor de circa 30.000 de euro.
  • Aproape 5 milioane de lei sunt estimați a fi obținuți din vânzarea a 180 de locuințe prin rate lunare către autoritățile locale.
  • 23,6 milioane de lei ar urma să fie obținuți din vânzarea a 3.030 de apartamente pentru care au fost încheiate contracte de vânzare cu plata în rate în decursul anilor 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2020.
  • Alte 22 de milioane de lei ar urma să fie încasate din recuperarea investiţiei din cuantumul chiriei, calculată conform prevederilor anexei 16 din HG nr. 962/2001, precum și ale Legii nr. 152/1998.

15,3 milioane de lei sunt destinate programului de locuințe pentru rromi, iar 53 de milioane de lei pentru construcția de locuințe de serviciu, mai arată documentul citat.

„Creditele de angajament alocate au luat în calcul necesitatea contractării unui număr mare de unități locative aferente acordului de împrumut semnat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, contracte multianuale, nefiind necesară alocarea de credite bugetare la același nivel și 0 continuare a derulării  programului de construcții de locuințe de serviciu care implică lansarea de proceduri de achiziție publică de amplasamente noi în vederea contractării”, se mai arată în document.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii