Cautare
, Contributor

Colaborator ForbesLife

Orologerie de lux |
|

Aniversarea armoniei absolute

260 de ani. Atât a durat ca Vacheron Constantin să atingă perfecțiunea. Cele 10 noi ceasuri Harmony arată că „fantasticul“ nu se obține ușor, dar că în căutarea lui merită să alergi secole întregi.
Harmony 4000S/000R-B123

În era imprimărilor 3D, a obiectelor obținute pe bandă rulantă și proceselor robotizate, perfecțiunea își pierde parcă din strălucire. Angrenaje complexe se pun în funcțiune conform unor algoritmi preciși și duc la îndeplinire sarcini stabilite. Cu mișcări exacte, produc și montează totul în ordine, ca și cum ar fi fost dintodeauna așa.  În secolul XXI, perfecțiunea înseamnă mașini și soft-uri, computere și procesoare, scheme logice și limbaj binar. În lumea mașinilor, totul e perfect.

Pentru oameni, totul cere timp și atenție, preocupare intensă și exercițiu. În lumea oamenilor, perfecțiunea echivalează cu măiestria. Iar dacă reușește să ofere o lecție despre un domeniu anume, Vacheron Constantin poate vorbi cu lejeritate despre cum tradiția se transformă într-un final în măiestrie. Discuția poate începe de la „Harmony“, o colecție plasată fix pe granița dintre proiectarea exactă și producția manuală. Pentru că fiecare piesă, iar unele depășesc cu greu câțiva milimetri, trece prin mâna atentă a unui ceasornicar.

Harmony 5000S/000R-B139

10 astfel de ceasuri se alătură colecției pe care Vacheron o folosește pentru a-și aniversa istoria începută „depuis 1755“. Descrierea pornește de la forma atipică a carcaselor denumite „cushion“, turnate special pentru a semăna cu, ați ghicit… o pernă. Conturul a fost proiectat pentru a găzdui mecanisme Grand Complication și e inspirat de unul dintre primele cronografe de mână produse de manufactură în 1928.

Primul pe listă este Harmony Complete Calendar, un ceas al cărui mecanism numără 308 piese care funcționează împreună pentru a afișa ora, ziua săptămânii, luna calendaristică, fazele Lunii și data. Funcționarea lui pare conectată la o formă de „Internet mecanic“, pentru că asemeni unui smartphone, ceasul calculează zi de zi data exactă ținând cont de anii bisecți sau lunile cu 30 sau 31 de zile. Mai interesant, complicația astronomică Fazele Lunii nu are nevoie de o nouă potrivire pentru un timp îndelungat: mai bine de 120 de ani.

Harmony 7810S/000G-B142

Un pas mai departe așteaptă Harmony Tourbillon Monopusher Chronograph, o bijuterie mecanică ce atrage imediat atenția datorită eșapamentului care tronează în dreptul orei 12. Tourbillon-ul e construit în forma crucii malteze care servește ca logo al companiei din 1880 și care amintește de un design al barileților folosiți în acea vreme.  Ceasul este pus în funcțiune de un mecanism care se întoarce manual și care beneficiază de un cronograf monopussoir cu totalizator de 45 de minute – vizibil în dreptul orei 3.

E nevoie de multă pricepere pentru a crea un cadran atât de echilibrat precum este cel al lui Harmony Chronograph Pulsometer. Fiecare detaliu este armonizat perfect pentru lizibilitate, o caracteristică importantă mai ales pentru ceasurile medicale. Acum 150 de ani, un orologiu de buzunar cu marcaj identic ar fi fost instrumentul preferat al unui medic care ia pulsul pacientului. Cu degetele așezate pe încheietura lui, doctorul ar fi pornit cronograful ceasului numărând în gând 30 de pulsații. O a doua apăsare a butonului i-ar fi arătat pe scala gradată  frecvența de bătăi de inimă pe minut ale bolnavului.

Harmony dual time small model 7805S/000G-B155

Mai mic cu 3 milimetri decât media de 40mm a colecției, Harmony Chronograph ascunde un mecanism cu o rezervă de 48 de ore și 164 de părți componente, fiecare decorate manual de către un specialist al manufacturii.

La fel, modelele Harmony Dual Time, reușesc să afișeze ore, minute, secunde centrale, un al doilea fus orar și un indicator zi-noapte cu un calibru automat care măsoară doar 28 mm în diametru și 5,4 mm în grosime. O realizare impresionantă pentru ceasuri proiectate și construite de simpli oameni, nu credeți?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii