Cautare
, Contributor

Tech |
|

ANIS: Care au fost principalele provocări ale pieței software în acest an și ce tendițe aduce 2015

valerica_dragomir_new
Piața de softawre la comandă va continua să conducă. ,,Exportul este dominat clar de outsourcing. Nu mai este ca acum zece ani, când 95% din export era outsourcing, dar oricum rămâne majoritar”, susține Valerica Dragomir, director executiv Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT (ANIS).

Cu toate acestea, reprezentanta ANIS susține că piața de produse software originale va înregistra creșteri ușoare și într-un ritm trepteat. Cât despre zona outsourcing aceasta a ajuns la aproximtiv 80%-85% din totalul pieței, la finele acestui an .

„Tendința nu este neapărat de scădere a acestor serviciilor de otusourcing”, atrage atenția Valerca Dragomir. „Acest sector generează un business foarte bun și venituri constante pentru companiile care sunt în acestă industrie. În ultimii ani valoare proiectelor a crescut semnificativ”.

Însă în ceea ce privește piața de produs software original, aceasta va creșter în special datorită fatului că „aceleași input ca cel pentru outsorcing poate aduce mult mai multe venituri”, mai subliniază directorul executiv ANIS.

„Dacă ne uităm la zona de ousourcing România rămâne încă o destinație preferată pentru foarte multe companii. Spun ‘încă’ pentru că motivația este legată de cost, în general, iar România nu mai este de mult o destinație ieftină”, precizează Valerica Dragomir.

„Creșterea proiectelor de outsourcing se face și prin extinderea valorii adăugate a proiectelor în care sunt implicate companiile. Sunt companii Românești care lucreză părți importante de prioecte informatice pentru companii de mare renume mondial. Softul pentru multe branduri importante din nenumărate industrii se face în România. Acest lucru se numește tot outsourcing, dar este outsourcing cu valoare adăugată mare. Criteriu ce nu mai ține de costuri”, mai adaugă Dragomir.

Din acestă perspectivă, situația României la nivel regional este una foarte bună. „. Este o combinație de preț, de cultură, apropiere geografică, capacități tehnice, care ne ajută să ocupăm încă o poziție foarte bună”, spune directorul din cadrul ANIS.

Dacă ar fi să aruncăm o privire asupra provocărilor industriei, ea susține că cea mai mare dintre acestea rămâne lispa de specialiști IT.

Piața actuala a sectorului tehnologiei informației (IT) numără circa 120.000 de specialiști, însă are nevoie de o creștere a cestora cu cel puțin 150% până în 2020, arată ANIS.

Apoi, piața de produse soft originale este încă mult mai mică ce de outsourcing, în special pentru că modelul de business al celor care încep prin a produce soft original este mult mai greu de implementat.

„De ce nu se orientează companiile către zona de produs? E nevoie de investiții destul de mari pe zona de cercetare și dezvoltare – trebuie să imobilizezi pentru un interval de timp oameni care nu produc imediat ceva. Apoi, modelul de marketing și de vânzări pentru servicii este semnificativ diferit de modelul celor de vânzare de produse, unde piața este globală”, a mai precizat Valerica Dragomir.

În România există peste 5.000 de companii de software active, potrivit Asociației.

ANIS a fost înființată în 1998 și numără în prezent aproximativ 100 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii