
Pictura, intitulată Tower of the Koutoubia Mosque, care înfățișează unul dintre peisajele favorite ale lui Winston Churchill, apusul din Marrakech, este considerată de specialiști cea mai importantă creație artistică a prim-ministrului britanic; acum, datorită prețului obținut la licitație, de peste trei ori față de estimări, este și cea mai scumpă.
Tower of the Koutoubia Mosque este, totodată, singurul tablou pictat de Winston Churchill în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și a fost achiziționat de Brad Pitt în 2011 pentru a i-l oferi cadou soției sale, Angelina Jolie.
Churchill a început să picteze în 1915, la vârsta de 40 de ani, într-o perioadă dificilă pentru cariera sa de om politic: un atac naval eșuat în timpul Primului Război Mondial l-a costat titlul de Prim Lord al Amiralității.
Prim-ministrul a vizitat Marocul pentru prima dată în 1935 și s-a îndrăgostit de lumina de acolo. „Marocul a fost o revelație pentru mine”, a scris în jurnalul său politicianul care considera că picturile care aveau ca temă țara nord-africană sunt printre cele mai bune creații ale sale.

Churchill a pictat tabloul după un moment de răscruce în războiul din Europa: întâlnirea anglo-americană de la Casablanca, din 1943. După zece zile de negocieri, prim-ministrul britanic l-a convins pe președintele Roosevelt să facă împreună o vizită într-unul dintre locurile sale favorite. „Nu poți să bați atâta drum până în nordul Africii fără să vezi Marrakech-ul. Trebuie să fiu cu tine când ai să vezi soarele apunând peste Munții Atlas”, i-a spus Churchill lui Roosevelt.
Cele 150 de mile care despart Casablanca de Marrakech au fost străbătute în cinci ore. Cei doi oameni de stat au tras la Villa Taylor, situată undeva la periferia orașului, și au privit împreună apusul din turnul clădirii. După plecarea lui Roosevelt, Churchill a mai rămas o zi pentru a reproduce pe pânză imaginea văzută din turn cu o seară înainte, după care i-a făcut tabloul cadou președintelui american, notând: „O amintire a acelui sublim moment de respiro de la încleștarea războiului”.
Foto Christie’s Images Ltd., Library of Congress