FacebookTwitterLinkedIn
Întrebată dacă susţine propunerile de a ajuta alte state UE grav afectate de pandemie, precum Italia şi Spania prin intermediul bugetului UE şi emiterea de obligaţiuni UE, Merkel a spus că un articol al tratatului UE a permis deja astfel de acţiuni şi că a fost folosit în trecut pentru a finanţa un program european pentru munca part-time.
„Îmi pot imagina utilizarea pe parcurs a unor astfel de instrumente. Mai general vorbind, mi-ar plăcea să afirm că Germania nu doar că doreşte să fie solidară, dar şi că va acţiona în spirit de solidaritate”, a spus cancelarul german, potrivit Știrileprotv.ro.
Merkle a declarat că orice act de solidaritate ar trebui să aibă loc în conformitate cu tratatele existente, dar a adăugat că bunăstarea germană depinde de bunăstarea partenerilor europeni.
Cancelarul a afirmat că viitorul buget al UE va arăta foarte diferit şi mai mare decât s-a discutat înainte de pandemia de coronavirus. Merkel a sugerat chiar că Germania este deschisă la modificarea tratatului UE dacă astfel vor fi accelerate măsurile de redresare economică, dar a avertizat că un astfel de proces ar dura prea mult.
Şefii de stat şi de guvern din UE, care se vor reuni joi într-o videoconferinţă, nu vor ajunge la o decizie finală cu privire la modul în care va fi finanţată revenirea economiei după pandemia de coronavirus, susţin surse diplomatice şi oficiali citaţi de Reuters.