Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Angajatorii „pot depune online cereri de șomaj tehnic”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat ca toti angajatorii care au angajati a caror activitate este total sau parțial afectată de pandemia de Covid-19 pot depune online cereri de șomaj tehnic, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, infomrează Radio România Actualități.
 aboneaza-te
Guvernul Romania

Procedura simplificată presupune o cerere și o declarație simplă cu lista de angajați care trebuie trimiși in somaj tehnic.

Violeta Alexandru a atras atentia ca nu e vorba de decontări, firmele nu trebuie să plătească nimic, banii vor veni direct de la agentiile pentru ocuparea forței de muncă, în 15 zile de la depunerea cererilor.

Ajutorul de la guvern este valabil pentru perioada stării de urgență, după cum a precizat șeful cancelariei primului ministru Ionel Dancă.

Ministrul Muncii a facut un apel ca firmele să-și pregătească deja documentele ca să le poată depune la începutul lunii aprilie.

În ce privește angajații din mediul neguvernamental, procedura este aceeași iar pentru cei care muncesc în calitate de PFA, somajul tehnic se acordă pe bază de declarație pe propria răspundere, atât că trebuie depuse, tot online, la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.

Suma de șomaj tehnic acordată de guvern e de 75% din salariul mediu brut.

În ce priveste concediile de creștere a copilului, plățile se vor face în continuare, la fel stimulentele pentru revenirea în activitate mai devreme pentru mamele care doresc asta.

Ministrul Muncii a mai anunțat că a cerut includerea creșelor printre instituțiile care sunt închise din cauza pandemiei astfel încât părinții să beneficieze de indemnizația necesară ca să stea acasă cu copilul.

Șeful cancelariei Primului ministru, Ionel Dancă a anuntat că guvernul a adoptat o ordonanță privind acordarea de bonificații fiscale pentru contribuabilii care plătesc impozitul pe profit până pe 25 aprilie. Este vorba de 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru celelalte categorii.

În ce priveste acoperirea șomajului tehnic de către guvern, Ionel Dancă a precizat că măsura se aplică pentru toti angajații afectați de efectele epidemiei, nu mai există limitările inițiale de 75% din numărul de angajați ai unei firme și nici nu se mai pune conditia unui procent de scădere a încasărilor.

Ionel Dancă a mai spus că elevii și studenții din familiile defavorizate pot primi echivalentul în lei a 200 de euro pentru a-și cumpăra computere.

Șeful cancelariei primului ministru a mai anunțat și plafonarea la 27,65 % a taxei de claw back pentru medicamente, ca să nu apară probleme în asigurarea de medicamente.

Ionel Dancă a mai spus că guvernul a înăsprit amenzile pentru contravențiile săvârșite pe perioada starii de urgență.

El a anunțat modificarea statutului politiștilor și militarilor pe perioada stării de urgență. Astfel, se întrerup concediile de odihnă, se iau măsuri pentru asigurarea continuității programului de lucru, detașările se vor face fără acordul angajatului și se suspendă prevederile legate de pensionarea anticipată.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii