Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Lideri |
|

Andrzej Duda, președintele conservator al Poloniei, a câștigat din nou alegerile prezidențiale cu 51,2% din voturi

La al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Polonia desfășurate duminică, preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a câștigat la limită în fața progresiștilor, obținând 51.2% din voturi.
 aboneaza-te
Andrzej Duda

Preşedintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a obţinut 51,2% din voturi, în urma numărării a 99,8% din buletinele de vot.

Rafal Trzaskowski, primarul liberal al Varşoviei, din partea formaţiunii de centru Platforma Civică, aflată în opoziţie, a obţinut 48,8% din voturi.

Preşedintele PKW, judecătorul Sylwester Marciniak, a declarat într-o conferință de presă că voturile din secţiile rămase “nu vor afecta semnificativ” rezultatul final.

În plus, prezenţa la urne a fost neobişnuit de ridicată, de 68,12%, a precizat comisia electorală.

Rezultatul este un câştig pentru partidul naţional-conservator aflat din 2015 la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), şi pentru liderul său, Jaroslaw Kaczynski. PiS a evitat scenariul în care un preşedinte de opoziţie ar fi putut respinge prin veto legi aprobate de parlamentul controlat de partidul aflat la putere.

Prin urmare, victoria lui Duda ar urma să permită PiS să îşi consolideze controlul asupra puterii. Următoarele alegeri legislative sunt programate în 2023.

“Rezultatul bun al lui Rafal Trzaskowski îi oferă posibilitatea de a deveni o figură-cheie a opoziţiei liberale”, a declarat la postul privat de televiziune TVN24 politologul Andrzej Rychard, potrivit Agerpres.

Candidatul Platformei Civice promisese îmbunătăţirea relaţiilor cu UE, afectate după venirea la putere a PiS.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii