Cautare
, Contributor

Telecom |
|

Android va salva BlackBerry, cu puţin ajutor de la Amazon

BlackBerry a trecut prin momente dificile. Multe dintre ele au survenit logic şi meritat, în urma unor decizii proaste ce au fost luate în ultimii ani, scrie forbes.com.
BlackBerry Z10 şi Q10 - lansare

Totuşi, Blackberry pare să fi învăţat din greşelile sale, eliminând taxa de acces a serverelor pe BlackBerry OS 10. Acesta este un mare pas înainte, ce ar fi trebuit făcut mult mai devreme. Utilizatorul comun nu plăteşte o taxă în plus ca să îşi acceseze email-ul pe care l-ar accesa gratuit de pe orice alt telefon.

De asemenea, a învăţat că oferind altor platforme mobile acces la BlackBerry Messenger (BBM) ar putea exploata o nouă piaţă. Cu Facebook plătind 19 miliarde de dolari pentru WhatsApp, viitorul ar fi putut să sune mai bine pentru BBM dacă acesta ar fi fost disponibil mai repede pe Android şi IOS. Totuşi, am putea spune că BBM este aplicaţia instant messenger originală şi a inspirat multe alte aplicaţii de acest tip care i-au urmat.

Aşadar, cu aceste soluţii neispirate din trecut, este încurajatoare decizia de a adopta appstore-ul Android Amazon ca o sursă secundară de aplicaţii. Pe termen lung, pare o mutare care să scoată BlackBerry de pe piaţa aplicaţiilor third-party, adică cele care nu sunt deţinute sau controlate de către dezvoltatorul unui sistem de operare. Desigur, îşi va dezvolta în continuare propriul software, lăsându-i pe cei de la Android să preia controlul dezvoltării pe zona third-party.

Cu alte cuvinte, posesorii de BlackBerry se vor bucura de o ofertă mai variată, aproximativ 300.000 de aplicaţii, faţă de 130.000 câte aveau la dispoziţie până acum. Chiar şi aşa, nu este sigur că toate aplicaţiile Amazon vor rula pe BlackBerry 10.3.

Pare destul de clar că BlackBerry admite inutilitatea aplicaţiilor dezvoltate exclusiv pentru sistemul propriu de operare. Dezvoltatorii preferă să se concentreze pe aplicaţiile Android şi să asigure compatibilitate pentru BlackBerry, când este posibil. Aceasta nu ar fi o mare problemă, întrucât ambele funcţionează pe baza Linux. În tot acest demers, Samsung urmăreşte cu atenție cum va evolua această strategie pentru BlackBerry în condițiile în care și compania nord coreeană intenţionează să introducă pe toate telefoanele ei propriul sistem de operare, Tizen, pe viitor, bazat tot pe Linux.

Decizia de intra în parteneriat cu Amazon pentru aplicaţii, muzică şi filme – BlackBerry iese de pe zona business entertainment – se contrapune unei colaborări aparent mai ofertante cu Google, care dispune de o astfel de librărie mult mai mare. Dar probabil termenii şi condiţiile trebuie să fi fost favorabile pentru BlackBerry, din moment ce a optat pentru Amazon.

Chiar dacă unii au afirmat că BlackBerry ar trebui să iasă din zona de dezvoltare hardware, i-aş contrazice, deoarece BlackBerry a produs mereu hardware-uri extraordinare. Este una dintre puţinele companii care au înţeles nevoile utilizatorului şi au știut să le satisfacă. De aceea tastatura fizică a rămas un element de neînlocuit pentru BlackBerry, iar oamenii continuă să cumpere astfel de telefoane. Ceea ce BlackBerry a făcut a fost să își accepte slăbiciunile și a continuat să își salveze zona de hardware de la colaps.

Este cert că BlackBerry va supraviețui și de acum, dar cu aceste recente mişcări, compania şi-a consolidat poziţia într-o lume dominată de Apple şi Google.

 

Traducere şi adaptare de Şerban Lupu

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii