Reprezentantul JLL precizează că în această perioadă este greu de făcut predicții, însă este cert că în acest moment, hotelurile, piața rezidențială și centrele comerciale sunt afectate grav de măsurile luate peste tot în lume pentru a limita efectele pandemiei. Pe de altă parte, birourile și spațiile logistice suferă mai puțin.
”Cu siguranță orice criză aduce și oportunități. Cumpărătorii sau dezvoltatorii care dispun de capitaluri proprii vor fi avantajați pentru că finanțarea bancară va fi mai dificil de obținut și mai scumpă. De asemenea, jucătorii locali sau cei bine familiarizați cu piața locală vor avea probabil acces la oportunități mai atractive având în vedere o retragere temporară a capitalului mai exotic”, susține Andrei Văcaru.
Deși ne aflăm într-o poziție mai bună față de criza precedentă, economia românească se află în fața unor provocări imense, apreciază Andrei Văcaru.
”În aceste vremuri aproape toată lumea așteaptă sprijinul financiar al statului, dar resursele acestuia sunt limitate și, pe termen scurt, nu cred că real estate-ul este și nici nu ar trebui sa fie prioritar. Ce cred că e important pentru sectorul nostru e sa evităm măsuri pripite, fără nicio analiză de impact, așa cum vedem initiațive legislative promovate în ultima perioada, care ar putea avea efecte negative grave asupra domeniului imobiliar și s-ar putea foarte rapid răsfrânge și asupra altor zone ale economiei”, subliniază Andrei Văcaru.
”Într-un scenariu optimist, deja spre sfârșitul acestui an / începutul anului viitor am putea vedea o revenire puternică în unele sectoare, mai ales cele mai puțin afectate. Pentru altele în schimb ar putea dura câțiva ani până la revenirea la indicatorii pre-criză”, adaugă Andrei Văcaru.