FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

O companie de consultanță nu intră niciodată în vacanță. Tranzacțiile pe zona de retail se închid în orice perioadă a anului iar cele pe segmentul comercial, fie că vorbim de închirieri de spații sau tranzacții de investment, se lucrează luni de zile, indiferent de perioadă.

Certitudini și predictibilitate

Contextul actual este net mai bun comparativ cu cel de acum un an, însă, chiar și atunci, am estimat că piața imobiliară își va reveni în ultimele luni ale anului, pe baza unor modele primite de la colegii noștri din SUA – unde au existat evenimente cu impact semnificativ în rândul societății, de la atentatele din 2001 la criza financiară din 2008 – 2009.

Predictibilitatea este, deci, mai bună față de acum un an. Cu toate acestea, predictibilitatea este la un nivel redus de activitate în piața imobiliară și cea a construcțiilor, care afectează sute de business-uri, cu volume cumulate de sute de milioane de euro – chiar și peste un miliard de euro.

Amânarea din ultimul moment a implementării cotei reduse de TVA pentru tranzacțiile imobiliare cu valori ridicate (peste 450.000 RON) și problema PUZ-urilor din Capitală reprezintă două astfel de evenimente.

Sunt decizii care par a fi luate în grabă, fără consultarea actorilor din piață și cu efecte nu doar asupra afacerilor cât și asupra nivelului general de încredere al investitorilor. Și în funcție de viitor, acestea pot avea și consecințe notabile în societate. Din acest punct de vedere, segmentul nostru de activitate și economia în ansamblul ei au nevoie de mai multă predictibilitate.

Îngrijorări

Majorarea semnificativă a prețurilor materialelor de construcție reprezintă principalul motiv de îngrijorare existent în acest moment în piața imobiliară – cauzele principale sunt de ordin internațional, marjele de manevră fiind astfel destul de reduse.

Planuri de business

Am înregistrat un început de an foarte bun și ne dorim ca în a doua jumătate a anului să mărim turația, astfel încât să ne clasăm și în 2021 pe treapta a patra în rândul celor mai mari companii de consultanță imobiliară active în România – am urcat pe această poziție în 2020, în doar al doilea an al nostru de activitate.

Pentru 2022 ne dorim să intrăm în top 3 și să ne extindem și mai mult serviciile pe segmentul comercial, unde ne-am devoltat intens în ultima perioadă. Am deschis, practic, și un birou în Constanța, unde lucrăm deja în mai multe proiecte – SVN România are deja două birouri regionale în Brașov și Cluj – Napoca. Este nevoie de servicii profesioniste de consultanță și vânzări în toate marile orașe regionale ale țării iar concurenții noștri au o activitate relativ redusă în teritoriu.

Vacanță în țară sau străinătate

Voi avea mai multe perioade de scurtă durată în care, cel mai probabil, voi călători în destinații clasice pentru perioada de vară – Grecia, spre exemplu.

Este o perioadă generală pentru relaxare în destinații calde după ce ani de zile mi-am petrecut vacanțele pe munți, dormind în cort – am făcut alpinism pe mai multe continente, cea mai notabilă ascensiune fiind Aconcagua.