FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Sârbu, CEO SVN România

Oportunitatea pentru România

Andrei Sârbu: Consider că este dificil să începi un proiect de țară de la zero, mai ales într-un moment ca acesta prin care trecem și mai ales când nu sunt puse la punct atuurile actuale. Desigur, asta nu ne poate opri să gândim pe termen lung și să avem strategii coerente.

Pe termen scurt consider însă că ar fi mult mai indicat să ne gândim la o consolidare a direcțiilor cu evoluții favorabile pe care la avem deja. Un exemplu poate fi sectorul IT/back office, care combinat și cu calitatea conexiunii la internet, una dintre cele mai bune la nivel global,  ne-ar putea plasa în top la nivel mondial în noul context.

Practic, viteza conexiunii pe segmentul rezidențial ne face foarte competitivi ca țară pe segmentul de back office la nivel mondial, dacă ne comparăm cu piețe din sud estul Asiei – asta într-un context general de distanțare socială și work-from-home cât mai răspândit.

Agricultura poate și trebuie să fie de asemenea o direcție de dezvoltare a țării. Nu doar pentru consum propriu cât și pentru producție internă urmată de export – în acest moment exportăm materie primă și importăm produs finit, un model care ar trebui schimbat.

Agricultura și hrana în sine vor deveni în următoarele decenii extrem de importante, atât în contexte precum cel actual cât și ca urmare a creșterii populației la nivel global. Iar România trebuie să fie pregătită pentru aceste momente. În plus, ar trebui să diversificăm producția și culturile cât mai mult și să investim în construcția de noi capacități de stocare.

Industria auto poate constitui în continuare un pilon al PIB-ului național și avem răgaz pentru retehnologizare în vederea producției, pe scară largă, a mașinilor electrice. Motoarele cu combustie vor continua în viitorul apropiat să reprezinte principala opțiune, atât din punct de vedere al prețurilor cât și al scăderii cotațiilor petrolului, însă viitorul ar trebui să fie al automobilelor electrice – inclusiv din punct de vedere al economiilor pe care cumpărătorii le pot realiza.

Nu în ultimul rând, avem capacități semnificative de stocare a petrolului și consider că ar trebui să ne concentrăm pe realizarea de rezerve – aș vedea inclusiv realizarea, în viitor, a unui nou lanț de rafinare.

Domenii ce trebuie reformate

Andrei Sârbu: Primele domenii care ar trebui reformate și modernizate, în cel mai rapid mod posibil, sunt cele medical și al asigurărilor medicale. Acesta este singurul mod prin care ne putem proteja, nu doar din punct de vedere medical cât și economic, ca stat și nație, de eventuale noi valuri ale actualei pandemii dar și de noi pandemii care vor apărea în viitor.

Un sistem medical solid și campanii elaborate naționale de educare a populației sunt ingrediente de bază pentru orice stat în ziua de azi dar și pe termen mediu. Reformarea acestor două domenii permite gestionarea bună a oricărei crize medicale, menținerea unui nivel de încredere ridicat în rândul populației și o relansare optimă a economiei – se poate observa în Germania sau Austria.

Construcțiile civile ar trebui de asemenea să reprezinte un domeniu prioritar – nu doar din punct de vedere al investițiilor în sine cât și din punct de vedere al întocmirii documentațiilor și obținerii avizelor, proceduri care în acest moment au o durată mare.

Desigur, investițiile în infrastructură ar trebui să fie accelerate, acesta fiind o cerință pe care orice om de afaceri o menționează de peste un deceniu.

Măsuri urgente pentru relansare

Andrei Sârbu: Ar fi ideal ca autoritățile să creeze un cadru legislativ dar și condițiile economice pentru păstrarea în țară a forței de muncă calificate care a revenit în acest moment, pe fondul dificultăților din țările în care au lucrat în ultimii ani. Aceștia se pot dovedi angajați de folos, mai ales în domeniile în care deficitul de forță de muncă calificată este unul semnificativ.

Trebuie creat un acces rapid la credite garantate integral de către autorități. Decizia să fie de asemenea doar la latitudinea Fondului de Garantare – astfel am urgenta injectarea în economie a fondurilor necesare relansării.

Plafonul de TVA ar trebui diminuat la 5% pentru toate tranzacțiile cu imobile. Faptul că un procent covârșitor din români sunt proprietari a contat decisiv într-o gestionare mai ușoară a pandemiei și ne va ajuta și să navigăm mai ușor prin perioada de recuperare.

O amnistie fiscală pentru sectoarele de business direct afectate de către pandemia COVID-19 ar reprezenta de asemenea o măsură benefică.

La fel de importantă ar trebui să fie co-garantarea tuturor creditelor ipotecare acordate de către bănci în următoarea perioadă, pe un termen de maximum 12 luni, pentru diminuarea avansurilor solicitate până la un nivel de 10%.

Revenirea domeniului

Andrei Sârbu: Estimăm că piața rezidențială va reveni pe termen mediu la un nivel de aproximativ 75% din nivelul mediu de tranzacții încheiate înainte de declanșarea crizei sanitare actuale din cauza sentimentului general de nesiguranță, a dispariției din piață a unui procent de aproximativ 10% din potențialii cumpărători, reprezentați de cei din domeniile direct afectate, și a reticenței băncilor de a acorda credite – o parte dintre instituțiile finanțatoare au majorat avansurile solicitate, procentul acestora fiind însă redus în acest moment.

Pe termen scurt va exista cu siguranță și o presiune asupra prețurilor de tranzacționare însă, pe termen mediu, eventualele scăderi vor fi recuperate. Desigur, piețele se vor schimba și capacitatea de adaptare la noile condiții de piață se va dovedi decisivă pentru a înregistra rezultatele scontate.

O eventuală scădere a ofertei pe termen mediu ar putea crea contextul pentru recuperarea eventualelor scăderi din viitorul apropiat. Observăm și o transformare a clientului de retail, care achiziționa, în potențial chiriaș al unei locuințe noi care să îi ofere confortul necesar. Perioada actuală de desfășurare a activității profesionale de la distanță a adus un grad mai ridicat de conștientizare asupra condițiilor locative existente.

Creșterea cererii pe segmentul de chirii ar putea duce chiar la majorarea acestora, existând într-un final potențialul apariției pe piața locală a marilor proprietari de locuințe, interesați de achiziția unor pachete numeroase de locuințe, în vederea obținerii de randamente stabile pe termen lung – față de un depozit bancar, închirierea unei locuințe aduce un randament anual în euro de cel puțin trei ori mai mare.