Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Andrei Romanescu, Managing Director Veeam Software: “România are ocazia de a genera noi venituri prin extinderea economiei sale digitale”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
 aboneaza-te
Andrei Romanescu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Andrei Romanescu, Managing Director Veeam Software

Oportunitatea pentru România

Andrei Romanescu: Această perioadă ne-a învățat cât de importantă este continuitatea activității. Este clar că pandemia are și va continua să aibă un impact asupra economiei, afectând companiile de toate dimensiunile. Dar acest lucru a forțat multe companii să își revizuiască strategia de transformare digitală. De exemplu, companiile au luat măsuri pentru a rămâne operaționale sau productive susținând programele de lucru de acasă care au funcționat bine, datorită unor procese solide pe care departamentele IT le-au pus la dispoziția angajaților care accesează date critice și sensibile. De asemenea, companiile au făcut eforturi pentru reducerea atacurilor cibernetice. Au adoptat rapid Cloud Data Management pentru a se asigura că toate datele rămân disponibile și accesibile tuturor angajaților de la distanță și au îmbunătățit protocoalele de securitate cibernetică. Aceste investiții vor ajuta companiile să devină mai agile și mai reziliente, ceea ce cred că este una dintre cele mai importante lecții pe care le învățăm în timpul perioadelor de criză. În plus, am demonstrat că putem funcționa într-o lume digitală, și este important să folosim aceste abilități pe care le-am obținut, să le dezvoltăm la un nivel superior și să construim o societate digitală reală. Pasul următor este reprezentat de o administrație digitală, iar unele măsuri care pot fi adoptate cu ușurință acum sunt: e-ID și semnătura digitală, excluderea ștampilei, centralizarea bazelor de date, digitalizarea autorităților fiscale.

Domenii ce trebuie reformate

Andrei Romanescu: Sănătatea, educația și sectorul public se află în mintea și pe buzele tuturor în acest moment, ceea ce nu este deloc o surpriză, întrucât se află în centrul pandemiei. După părerea mea, abordarea poate depăși limitele sectoriale. Mă gândesc la o reformă trans-sectorială bazată pe digitalizare. România are ocazia de a genera noi venituri prin extinderea economiei sale digitale datorită nevoilor de digitalizare din sectorul public, dar și pentru că dispune de forță de muncă calificată în domeniu. Tehnologia atrage după sine inovația și în cele din urmă duce la performanță. Transformarea digitală reprezintă efectul noilor tehnologii și al noilor modele de afaceri asupra promisiunii de brand a unei companii și asupra poziționării sale pe piață. Beneficiile unei astfel de transformări sunt atât de mari, încât proiectele ar trebui să fie prioritizate în funcție de impactul pe care îl vor produce. De exemplu, accelerarea anumitor proceduri, reducerea birocrației și îmbunătățirea accesului cetățenilor la informații. Datele sunt în centrul oricărei transformări digitale, dar trebuie gestionate proactiv pentru a adăuga valoare.

Măsuri urgente pentru relansare

Andrei Romanescu: Consider că trebuie să existe o investiție continuă în transformarea digitală a mediului public și privat, chiar și în aceste momente grele. Astfel de investiții vor crea locuri de muncă și vor contribui la relansare. Deja am văzut câteva investiții mici în digitalizarea instituțiilor și ar fi benefic ca acestea să continue chiar și după ce pericolul crizei sanitare a trecut. Digitalizarea poate avea un impact economic pozitiv, întrucât accesibilitatea datelor îi motivează pe cetățeni să își plătească impozitele sau taxele online, să înceapă afaceri și să se adapteze mai bine la cererea consumatorilor pentru servicii sigure, personalizate și stabile. Deși numărul de angajați din industria IT a crescut, acesta este încă sub nevoile pieței. Pentru a valorifica IT-ul local, este necesar să continuăm investițiile străine, să avem un mediu legislativ previzibil și să avem o strategie clară în ceea ce privește modelarea și implementarea procesului de digitalizare al României.

De asemenea, este necesar să existe cadrul legal și strategic pentru accelerarea dezvoltării Inteligenței Artificiale (AI), astfel încât să se implementeze soluții AI în sectorul public și privat.

Revenirea domeniului

Andrei Romanescu: Sectorul IT a fost impulsionat în timpul pandemiei, deoarece companiile au fost nevoite să se bazeze pe tehnologie pentru a stabili programe funcționale de lucru de acasă și pentru a-și asigura datele. Prioritizarea procedurilor și soluțiilor IT va rămâne cu siguranță o tendință în lunile următoare, deoarece companiile rămân vigilente în asigurarea continuității operațiunilor lor și în asigurarea relevanței în viitorul digital.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii