FacebookTwitterLinkedIn

Conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), inflația a accelerat în iulie, evoluție determinată de creșterile de prețuri la produsele ne-alimentare (îndeosebi la energie, tutun și combustibili), se reamintește în analiza Băncii Transilvania:

„Convergența rapidă a inflației spre ținta BNR coroborată cu acumularea de tensiuni în economia reală contribuie la creșterea probabilității ca banca centrală să inițieze ciclul monetar post-criză până la finalul anului curent”.

Prețurile de consum au consemnat un ritm lunar de creștere de 0,32% în iulie

Astfel, prețurile de consum au consemnat un ritm lunar de creștere de 0,32% în iulie, datorită, în principal, majorării prețurilor la bunuri ne-alimentare (45,45% din coșul de consum) cu 0,93% lună/lună. În plus, prețurile la combustibili, tutun și energie electrică au crescut cu dinamici lunare de 0,06%, 0,58%, respectiv 6,77%.

De asemenea, tarifele la servicii (19,90% din coșul de consum) au urcat cu 0,14% lună/lună în iulie, notându-se majorarea prețurilor la chirii, restaurante/cafenele/cantine și la apă/canal/salubritate cu ritmuri lunare de 0,19%, 0,32%, respectiv 0,65%.

Pe de altă parte, prețurile la bunuri alimentare (34,65% din coșul de consum) au scăzut cu 0,29% lună/lună, pe fondul declinului prețurilor la fructe/conserve din fructe și legume/conserve din legume, cu dinamici lunare de 2,06%, respectiv 3,88%.

Din perspectiva dinamicii an/an inflația a accelerat de la 0,85% în iunie la 1,42% în iulie – nivelul maxim din toamna anului 2014. Această evoluție a fost determinată, în principal, de dinamica prețurilor la bunuri ne-alimentare: avans cu 1,67% an/an în iulie (cel mai ridicat nivel din decembrie 2015), după un ritm de 0,21% an/an, în iunie”, se mai scrie în analiza citată.

Prețurile la bunuri alimentare au decelerat la 2,39% an/an în iulie (de la 2,83% an/an, în iunie), lună în care tarifele la servicii au scăzut cu 0,78% an/an.

În primele șapte luni ale anului curent, prețurile de consum au crescut în medie cu 0,6% an/an

Pe indicele armonizat UE, inflația a accelerat de la 0,7% an/an în iunie la 0,9% an/an în iulie.

„Prin urmare, în primele șapte luni ale anului curent, prețurile de consum au crescut în medie cu 0,6% an/an. Inflația medie anuală s-a situat la 0,6% și pe indicele armonizat al prețurilor de consum. Considerăm că evoluția prețurilor de consum în perioada ianuarie-iulie a fost influențată de factori precum: reducerea cotei generale de TVA (de la 20% la 19%) și eliminarea accizei suplimentare la carburanți de la 1 ianuarie; evoluția consumului intern la un ritm peste potențial; fluctuațiile din piețele de materii prime și din piața valutară; evoluția prețurilor la gaze naturale și energie; eliminarea celor 102 taxe nefiscale în februarie; conformarea la prevederile Directivei Europene a Tutunului”, se subliniază în analiza BT.

Senior Economistul BT a actualizat previziunile pe termen mediu pentru dinamica anuală a inflației prin încorporarea evoluțiilor din luna iulie și a știrilor privind reintroducerea accizei suplimentare la carburanți de la 1 septembrie:

Conform noilor prognoze inflația medie anuală (pe indicele armonizat UE) ar putea accelera de la 1,2% în 2017 la 2,8% în 2018, respectiv 3% în 2019. Perspectiva accelerării inflației pe termen scurt și mediu și acumularea de dezechilibre macroeconomice exprimă premise ca BNR să inițieze ciclul monetar post-criză până la finele anului curent.”