FacebookTwitterLinkedIn

„Când investesc într-o companie, investesc în general în founder și de obicei într-unul care face, nu investesc deloc în oamenii care au idei – îi iubesc, îmi place să ies cu ei la cafea, sunt senzaționali, însă nu aș investi niciodată în ei pentru că sunt genul de persoane care se defocusează rapid, demarează un proiect și la fel de rapid începe un altul. Investesc în general în oameni care au început să-și dezvolte ideea de la care s-a pornit în urmă cu un an, doi, pentru că îmi demonstrează că au depistat o problemă care are nevoie de o soluție”.

Într-o nouă ediție a emisiunii reINVENTAREA României, Andrei Pitiș a caracterizat perioadă lockdown-ului ca pe un bun moment de reflecție asupra vieții sale profesionale.

„Pentru mine, această perioadă a reprezentat unul dintre cele mai bune momente de reflecție. În acest timp, am decis să renunț la rolul de angajat pentru cel de antreprenor. Iar cea mai mare realizare a mea în această perioadă, este aceea că mi-am dat seama ce vreau să construiesc din postura de antreprenor. Din această perspectivă, repet, a fost o perioadă bună pentru a reflecta; am avut timp să mă gândesc cum și ce vreau cu exactitate”.

Domeniile care sunt de interes pentru Andrei Pitiș atunci când vine vorba de a investi, au la bază tehnologia, fie că atenția se focusează pe companiile mari care activează pe piața internațională, fie că vine vorba despre start-up-uri.

„Am ajuns la concluzia că mă implic foarte bine în zonele unde am o competență optimă și anume, fie în companii care în general activează pe piața internațională, fie pe de altă parte, aleg să investesc alături de parteneri mai potenți din punct de vedere financiar decât mine, pe un anumite segmente de start-up-uri, aici, în cele din urmă, vizez doar start-up-uri internaționale și mai puțin pe cele locale”.

Din punct de vedere al sumelor investite, Andrei Pitiș a recunoscut în emisiunea reINVENTAREA României că, în general tichetele sale variază între valori de 25.000 și 50.000 de euro și de obicei, aceste investiții sunt realizate alături de fonduri care oferă o sumă mult mai mare.

„Cea mai mare valoare a tichetelor pe care le-am dat în zona de companii cu profit erau de până într-o sută de mii de euro. Mi-aș dori să investesc sumele acestea într-un număr de zece companii pe an. Îmi amintesc că în primul an, am investit destul de mult, în al doilea, mai puțin – asta și din cauza pandemiei, dar și din cauza faptului că mi-am luat acest timp de reflecție ca să-mi dau seama ce vreau să fac cu adevărat”, a punctat Pitiș.

Probabil că mulți dintre noi ne întrebăm dacă în realitate există o rețetă de succes și pentru o astfel de profesie, de investitor?!

Bineînțeles, și este una chiar foarte simplă, susține fondatorul Simple Capital: „ eu investesc în oameni și dacă nu ai așteptări, rezultatele sunt de obicei senzaționale. Formula generală este foarte simplă: ca să ajungi dezamăgit trebuie mai întâi să te amăgești, dacă nu te amăgești, nu ești dezamăgit”, a concluzionat Andrei Pitiș, precizând că un alt domeniu de interes în care este gata oricând să investească nu doar bani, ci și timp, este cel al educației.