FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Iacob, CEO Trust Motors

Oportunitatea pentru România

Andrei Iacob: Este evident că această perioadă a reprezentat un duș rece al economiei globale. Oportunitatea majoră rezidă din faptul că acest incident a arătat punctele vulnerabile ale sistemelor pe fiecare palier atât economic cât și politic. Situația în care ne-a aruncat criza, ne va forța să ne mobilizăm în a adopta strategii noi, cu viziuni noi. Cel puțin în România s-a creat preambulul și justificarea unei revizuiri din temelii a prezentului din care ar trebui să păstrăm ce funcționează și să intervenim asupra lucrurilor ce ne zădărnicesc eforturile. S-a vazut clar că în perioada de criză singurul ajutor imediat este cel din interior. Acum, întelept ar fi ca politicile viitoare să aibă ca și prioritate susținerea prin proiecte concrete ale dezvoltării economiei, atât prin adoptarea de noi pachete legislative, cât și prin sprijinirea prioritară a investitorilor autohtoni.

Domenii ce trebuie reformate

Andrei Iacob: Agricultura – ca bază a economiei. Și aici, o măsură imediată ce se impune este susținerea dezvoltării industrializării produselor. Ar trebui comercializate cu precădere produsele finite, nu materiile prime.

Retail-ul – Trebuie reglementate urgent ponderea bunurilor produse în România din totalul vânzărilor precum și modificarea metodologiei de lucru în supermarket-uri, în vederea protejării micilor întreprinzători. Ce șansă are un butic dacă se aprovizionează de la supermarket?

Infrastructura – ar fluidiza mișcarea mărfurilor și ar avea un impact major asupra turismului.

Sistemul sanitar – Această perioadă a arătat în mod clar limitarile acestui sistem și cât de important este să ai capacități de producție interne pentru susținerea activității unui sistem, în general.

Sistemul de învățământ – Doar un om educat temeinic va putea face față provocărilor ce vor urma.

Măsuri urgente pentru relansare

Andrei Iacob: În principal ar fi adoptarea unui proiect de țară. Trebuie să cuantificăm periodic ce ne-am propus și ce am realizat ca națiune. Un proiect asumat ar face ca toate structurile să tragă în sensul realizarii lui și ar evidenția clar valoarea fiecareia. Printr-un astfel de proiect am intrat în UE. Deci se poate! Acum este oportun să inițiem un proiect de dezvoltare sustenabilă a țării cu același elan.

Revenirea domeniului

Andrei Iacob: Noi activăm într-un domeniu al cărui nivel de dezvoltare depinde direct de un anumit nivel de trai al populației. Deocamdată suntem în stadiul de analiză a impactului pe care această perioadă l-a generat. Este prematur să mă exprim asupra unor termene sau asupra strategiilor pe care le vom adopta pentru a depăși această perioadă.