Andrei Huţuleac face parte din generația „30 sub 30” Forbes, ediția 2019.
VEZI CUM ARATĂ GENERAȚIA „30 SUB 30” FORBES ÎN 2019
Andrei Huțuleac (28 de ani) nu a fost prezent la Gala UNITER, fiind implicat într-un alt proiect artistic. Premiul a fost acordat de Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca, și de actriţa Mariana Mihuţ. Este cel de-al doilea premiul UNITER obținut de tânărul actor la categoria „cel mai bun actor în rol principal”, primul fiind câștigat în 2017 pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, în spectacolul „Amadeus”, la Teatrul Metropolis, sub direcția scenică a regizorului Victor Ioan Frunză. Huțuleac a mai primit două nominalizări la această competiție în 2015 și 2018.
Cu prilejul lansării proiectului „30 sub 30 Forbes” 2019, Andrei Huțuleac a declarat: „Premiile și nominalizările au fost mai degrabă ca niște borne kilometrice de-a lungul unui drum în care am fost (și sunt) mai degrabă interesat de perfecționarea mea ca actor. Îmi iubesc meseria, îmi doresc să o studiez și să o înțeleg intim și cred că e nevoie de o viață pentru asta”.
La Gala UNITER de la Cluj-Napoca, spectacolul „Povestea prinţesei deocheate”, inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô”, de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia şi scenariul de Silviu Purcărete, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, a fost desemnat cel mai bun spectacol al anului.
Palmaresul Galei UNITER 2019:
Premiul pentru debut
Andreea Tecla și Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului „R.U.R” de Karel Čapek, regia Vlad Cristache la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, secția germană
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic
„Lupoaica” de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Țundrea, regia artistică Vasile Manta, producție a Societății Române de Radiodifuziune.
Cel mai bun spectacol de teatru TV
„Apostolul Bologa”, adaptarea după „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, regia Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR).
Cea mai bună scenografie
Dragoș Buhagiar, pentru scenografia spectacolului „Povestea prințesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.
Cel mai bun actor în rol secundar
Richard Balint, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul „Navigatorul” de Conor McPherson, regia Cristian Juncu la Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.
Cea mai bună actriță în rol principal
Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota din spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, scenariul Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.
Cel mai bun actor în rol principal
Andrei Huțuleac, pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, București.
Cea mai bună regie
Tompa Gábor, pentru regia spectacolului „Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
Cel mai bun spectacol
„Povestea prințesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.