Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Imobiliare |
|

Andrei Cantaragiu, CEO City Garden: „Lumea o să cumpere din ce în ce mai multe case”

Casele vor continua să rămână în topul preferințelor rezidențiale ale românilor și, direct proporțional cu creșterea cererii pe acest segment, specialiștii estimează că vor crește și prețurile. Sau cel mult vor stagna.  
Andrei-Cantaragiu

Trend format de altfel pe fondul pandemiei, mai ales că, potrivit lui Andrei Cantaragiu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar City Garden, oamenii au realizat că au nevoie de spații locative mai generoase.

„Dacă înainte de pandemie erau puțini oameni care își doreau o casă, în momentul de față cererea a crescut cu o treime. Mai mult decât atât, oamenii își doresc acum să poată să își amenajeze un birou. (…) Cine voia 3 camere, acum vrea 4-5 camere. Sunt mulți care își doresc spații verzi, grădină. În plus, o casă oferă și siguranță sanitară”, explică acesta. În opinia lui, segmentul rezidențial de case va crește anul acesta și mai mult. „Lumea o să cumpere din ce în ce mai multe case”, mai spune Andrei Cantaragiu.

Însă, odată cu creșterea cererii pe segmentul de case, specialiștii în imobiliare sunt de părere că se vor majora și prețurile, cu până la 10%. Iar scumpirea materialelor de construcții va contribui semnificativ la această creștere.

„Piața internațională de construcții a crescut. A fost cererea prea mare, iar producția în timpul pandemiei a stagnat. Sunt creșteri exagerat de mari în ceea ce privește materialele de construcții. De la o zi la alta prețurile cresc”, subliniază CEO-ul. El atrage atenția că prețul fierului a crescut cu peste 60%, în timp ce cuprul a înregistrat majorări ale prețului chiar și de 100%.

În plus, pentru City Garden, creșterea prețurilor la materialele de construcții a dus și la amânarea unui proiect rezidențial, format din două blocuri, pentru care a obținut recent autorizația de construire. Amplasat vis-a-vis de Complexul Stejari, proiectul va avea la finalizare 100 de apartamente și o suprafață totală de 17.000 mp, cu tot cu subsol + parcare, a declarat anterior Andrei Cantaragiu, în exclusivitate pentru Forbes România. Terenul pe care se construiesc cele două blocuri a fost achiziționat în 2015, pentru circa 2 milioane de euro.

“Finalizarea întregului proiect va dura aproximativ doi ani din momentul începerii construcției și va necesita o investiție de circa 14 milioane de euro”, a mai precizat Andrei Cantaragiu pentru Forbes România. Potrivit acestuia, momentul lansării proiectului de pe Jandarmeriei depinde de stabilizarea prețurilor materialelor de construcții.

“Așteptăm să se stabilizeze un pic piața în ceea ce privește materialele de construcții. S-au scumpit foarte mult. La un moment dat prețul va scădea. Este în funcție de cum crește producția. În momentul de față niciun antreprenor general nu poate să vină cu o ofertă concretă, să spună acesta este prețul, garantez pentru el”, explică CEO-ul City Garden.

În curs de dezvoltare, City Garden are un complex rezidențial de lux în Pipera, Bonton Luxury Villas, care va cuprinde 66 de vile și va necesita o investiție de peste 19,5 milioane de euro, cu tot cu teren. Prima fază a proiectului va fi livrată până la finalul anului, iar cea de-a doua fază are ca termen de livrare sârșitul lui 2022.

Totodată, dezvoltatorul este în căutare și de noi terenuri pentru viitoare proiecte rezidențiale. “Ne interesează în principal zone centrale, Pipera. Eu zic că zona centrală va fi tot timpul căutată și este într-o creștere continuă pentru că sunt spații limitate unde poți să dezvolți proiecte și la un moment dat prețurile vor exploda”, subliniază Andrei Cantaragiu.

City Garden Residence face parte dintr-un grup de companii cu capital din Asia. Pe piața locală, dezvoltatorul a finalizat mai multe proiecte rezidențiale medium-premium în zonele centrale și ultracentrale din București și în zona Pipera: 21 Downtown, Apollo D’or şi City Garden Pipera.

Proiectele dezvoltate până în prezent au cumulat investiții de circa 18 milioane de euro cu tot cu terenuri, care au fost achiziționate în urmă cu șapte ani.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii