Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

Andrei Blaj, antreprenorul care pune numere lângă vise

Andrei Blaj este proprietarul site-ului Wintermag.ro, cel mai mare magazin online de echipament sportiv de iarnă din România.
 aboneaza-te
blaj

Invitat în cadrul conferinţei Successful Me, Andrei Blaj a vorbit despre vise, asumarea responsabilităţii şi perseverenţă ca elemente cheie în dezvoltarea unei afaceri de succes.

Povestea lui Andrei a început în urmă cu şapte ani pe vremea când era student la Politehnică şi s-a gândit împreună cu un prieten că ar fi o idee bună să facă un magazin online de schiuri. „Eu am tendinţa să mă arunc cu capul înainte”, recunoaşte antreprenorul. Şi s-a dovedit a fi un lucru bun pentru că în două săptămâni site-ul deja funcţiona şi au avut chiar şi o primă comandă.

VEZI CE AU SPUS CEILALȚI SPEAKERI DIN ACEEAȘI CONFERINȚĂ SUCCESSFUL ME 4

Andrei este de părere că primul pas pe care trebuie să-l faci în drumul spre succes este să îţi pui numere alături de visele tale astfel încât visul să fie unul cât mai concret. „Visul nostru era să avem succes, neştiind ce înseamnă succesul. Totul s-a schimbat când m-a întrebat cineva: cât de mare e piaţa voastră?” Antreprenorul şi-a dat seama că piaţa îţi spune cât de mare e visul tău într-o anumită direcţie. Wintermag este acum guvernat de numere şi atenţie la detalii. „De când facem asta, creştem în mod constant şi previzibil”, mai spune el.

Un alt sfat pe care tânărul antreprenor a ţinut să îl precizeze este acela că tu eşti stăpânul vieţii tale. „Ce faci tu e 100% responsabilitatea ta, nu încerca să o pasezi altcuiva, că nu va merge. La Wintermag, dacă se întâmplă ceva pe partea de IT la 3 noaptea, eu mă trezesc şi repar problema.”. Andrei Blaj a povestit cum, chiar anul acesta, dintr-o eroare au fost plasate peste 60 de comenzi pentru produse care nu existau şi aveau reduceri foarte mari. A trebuit să îi sune personal pe clienţi să îşi ceară scuze şi să îi asigure că se lucrează pentru a se remedia problema. „Este responsabilitatea ta ca business owner să rezolvi problemele şi să ţi le asumi”, mai explică el.

Andrei Blaj consideră că lucrurile bune se întâmplă cu multă perseverenţă. El a povestit cum a trecut printr-un moment dificil acum patru ani atunci când, la sfârşitul sezonului, magazinul a înregistrat pierderi destul de mari. „Ne treceau gânduri prin cap: închidem, asta e.” Dar nu a renunţat. Deşi tatăl său nu îl mai susţinea financiar din anul I al facultăţii, Andrei l-a sunat pentru a-i cere susţinerea. Acesta l-a ajutat şi astfel business-ul merge din ce în ce mai bine în prezent. Pentru a nu se mai repeta această situaţie, Andrei a fost mult mai atent cu banii şi a avut mai multă răbdare. „Vă încurajez să fiţi foarte zgârciţi cu banii voştri. Sunt destule business-uri care au o creştere liniară, poţi să depui de două ori mai mult efort şi să crească cu 10%. Cumva e ca un copil, trebuie să-l laşi să crească.”

Chiar dacă este foarte bine să fii perseverent şi să crezi în ideile tale, uneori este bine să fii realist şi să îţi dai seama că, din diverse motive independente de tine, acestea nu se pot realiza. Andrei a învăţat acest lucru pe cont propriu atunci când a avut un magazin care vindea zmeie pentru kiting, dar din cauza unei pieţe foarte mici, acest proiect a eşuat. Cu toate acestea, Andrei susţine că „o idee proastă în care crezi e mai bună decât o idee bună în care nu crezi”.        

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii