FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani

Ea o înlocuiește pe Raluca Țintoiu, care își va continua cariera pe plan internațional în cadrul NN Group.

NN Pensii administrează conturile de pensii obligatorii a 1,92 milioane de români, reprezentând o cotă de piață de 28,2% din numărul total de participanți din piața pensiilor private obligatorii, iar valoarea activelor nete este de 11,5 miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 36,6%.

Noul CEO al NN Pensii are o experiență extinsă de peste 17 ani în domeniul bancar. Și-a început cariera la ABN Amro Bank, unde a deținut de-a lungul timpului mai multe funcții de conducere în divizii de management al riscului, dezvoltare a businessului și corporate banking. Anterior, Andreea a fost vicepreședinte al diviziei de corporate și investment banking din cadrul Citibank România.

Absolventă a Academiei de Studii Economice din București, cu specializare în finanțe și bănci, Andreea Pipernea și-a completat studiile cu un doctorat la Bucharest School of Finance (DOFIN) din cadrul aceleiași instituții și, ulterior, cu un EMBA la ASSEBUSS și Kennesaw State University din Atlanta (Georgia, Statele Unite ale Americii).

În perioada mandatului său de CEO, Andreea Pipernea va continua să dezvolte strategia NN Pensii, alături de echipa companiei, în beneficiul celor aproape două milioane de clienți. Totodată, ea va prelua poziția de vicepreședinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), reprezentând NN Pensii în relația cu autoritățile și cu audiențele externe relevante.

Efectele discuțiilor privind naționalizarea fondurilor de pensii: ASF a amendat NN Pensii cu 850.000 de lei și a retras autorizarea directorului general

Raluca Țintoiu (foto text) și-a încetat mandatul în aprilie 2017, ca urmare a unui scandal privind naționalizarea Pilonului II de pensii. În data de 11 aprilie, NN Pensii le-a trimis clienților săi o scrisoare prin care îi informa că, în ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). Email-ul a declanșat un scandal și o avalanșă de declarații în spatiul public.

Drept urmare, în data de 13 aprilie, Consiliul ASF a decis amendarea NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, și cu alte sancțiuni, precum și retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.

Raluca Țintoiu, Locul 14 în Top 50 cele mai influente, Ediția 2017

Cu toate acestea, discuțiile despre naționalizarea Pilonului II de pensii au continuat. Nici acum nu s-au încheiat.

Premierul Tudose: Nu desfiinţează nimeni pilonul II de pensii, nu-l naţionalizează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional

În cea mai recentă declarație, prim-ministrul Mihai Tudose a anunţat că Pilonul II de pensii nu va fi naţionalizat, dar ar putea să devină opţional, începând de anul viitor, astfel încât românii vor putea să aleagă dacă preferă exclusiv pilonul I, al statului, sau vor depune bani şi pentru o pensie privată.

O scurtă analiză a Pilonului II de pensii. Din date publice

Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 31 decembrie 2016 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 31,5 miliarde de lei (6,9 miliarde de euro), cu un ritm anual de creștere de 27,53%, față de o colectare de 28,2 miliarde de lei, arată datele ASF. Raportat la un PIB de 761,4 miliarde de lei, anul trecut, cu 4,8% peste nivelul din anul anterior, reiese o pondere a gradului de intermediere a pensiilor private în PIB de aproximativ 4,14%.

De asemenea, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 36,103 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14%, față de nivelul de la 31 mai 2016, iar valoarea activului net era de 36,085 miliarde de lei, potrivit ASF.

Raluca Țintoiu (NN Pensii): Conturile noastre individuale de pensii ar fi trebuit să arate mai bine dacă ajungeam la 6% din salariu brut, așa cum prevede legea

Pilonul II au câștigat anul trecut 256.766 de participanți, dintre care 248.028 prin repartizare aleatorie (96,59%) și 8.738 prin acte de aderare (3,4%), potrivit ASF, astfel că fondurile de pensii administrate privat au ajuns la 6,798 milioane de participanți, la sfârșitul anului trecut. Fondul administrat de NN Pensii avea cei mai mulți participanți — 1,92 milioane de participanți, urmat de AZT Viitorul Tău (Allianz-Țiriac), cu 1,499 milioane de participanți.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani