FacebookTwitterLinkedIn

Andreea Păun, Managing Partner Griffes, susține că, momentan, nu există o tendință generală de creștere sau scădere a suprafaței alocate birourilor, pentru că majoritatea companiilor încă analizează nevoile curente dar și cele viitoare cu privire la propriul spațiu de birouri.

“Ca multe alte domenii, și piața spațiilor de birouri traversează o perioadă cu un grad mai mare de incertitudine și încearcă să se adapteze noilor coordonate.

Chiar dacă multe companii au decis că angajații lor pot lucra cu preponderență de acasă, clădirile de birouri au rămas funcționale și chiar au implementat diverse proceduri suplimentare pentru a oferi un mediu de lucru cât mai sigur.

Per ansamblu, prima jumătate de an a înregistrat o scădere a suprafețelor tranzacționate în București, iar aproximativ jumătate din acestea au reprezentat prelungiri de contracte existente. Rata de neocupare în clădirile de birouri a crescut ușor, depășind pragul de 10%. Acesta a fost și rezultatul înghețării momentan a planurilor de extindere ale multor firme. În plus, chiriașii sunt din ce în ce mai atenți la specificațiile tehnice ale clădirilor, în special la calitatea aerului, dar și la localizarea acestora, astfel că proprietățile care oferă aceste beneficii nu vor fi afectate pe termen mediu. 

De asemenea, dacă până acum companiile încercau să previzioneze cât mai bine numărul viitor al angajaților și astfel să își asigure spațiul de birouri necesar, în ultima perioadă au început să apară spații disponibile pentru subînchiriere, pe termen scurt, gata amenajate, ce pot reprezenta o oportunitate pentru companiile nou intrate pe piață.

În ceea ce privește chiriile contractuale, acestea s-au menținut constante anul acesta. Spre exemplu, în zona centru – vest, chiria medie variază între 14 și 16 euro per mp, iar în zona de nord, Floreasca – Barbu Vacarescu, este între 15 și 18 euro per mp. În zona centrală, nivelul chiriei se situează între 16 și 21 euro per mp. 

Ceea ce observăm, însă, că s-a schimbat, este gradul de flexibilitate al proprietarilor, în special acolo unde exista un grad de închiriere mai scăzut, în ceea ce privește pachetul de beneficii oferit sau al termenului contractual”, a declarat Andreea Păun, Managing Partner Griffes pentru Forbes.