Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

ANCOM a lansat o consultare publică cu privire la implementarea emisiei radio digitale în România

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat o consultare publică cu termen de finalizare 19 februarie a.c., privind alocarea multiplexurilor de radiodifuziune digitală terestră T-DAB în banda 216-230MHz, informează Media Expres.
logo_ancom_ro.jpg

Potrivit ANCOM, transmisia posturilor de radio prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB oferă o calitate superioară a sunetului și permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust.

Până în prezent, doar radiourile Kiss FM emit digital în București (din 2012) și alte câteva localități din țară, folosind însă un sistem american denumit HD Radio, care permite folosirea frecvențelor existente în FM pentru radio analogic, fără întreruperea emisiei analogice. Primul radio digital din România a fost însă defunctul Guerrilla, care a emis folosind tot HD Radio din 2010.

HD Radio este un sistem de emisie ce necesită licențiere din partea companiei Ibiquity, în vreme ce DAB este un standard deschis gestionat de European Telecommunications Standards Institutie (ETSI).

România are planificate două acoperiri de T-DAB în spectrul ocupat în prezent de canalele 11 și 12 de televiziune analogică (banda 216-230 MHz), prin intermediul cărora se pot transmite 12 programe (posturi) radio.

VEZI RADIOURILE CU CELE MAI MARI AUDIENȚE LA NIVEL NAȚIONAL!

Autoritatea a elaborat un chestionar în care adresează tuturor furnizorilor potenţial interesaţi de dobândirea drepturilor de utilizare a multiplexurilor întrebări pentru a afla opinia acestora despre modul şi condiţiile de acordare a acestor frecvențe, precum şi intenţiile operatorilor existenţi pe piaţă sau a unor potenţiali operatori nou intraţi în ceea ce priveşte participarea la o eventuală procedură de selecţie competitivă pentru alocarea spectrului disponibil.

Astfel, cei interesaţi sunt invitaţi să îşi exprime părerea asupra benzilor de frecvențe care ar trebui să facă obiectul licitației, asupra numărului și tipului de multiplexuri (2 multiplexuri naţionale/1 multiplex naţional şi mai multe multiplexuri regionale sau numai multiplexuri regionale) sau asupra obligaţiilor de acoperire cu servicii ce ar trebui impuse câștigătorilor (acoperire geografică/acoperire demografică/o combinaţie dintre variantele de mai sus sau nicio obligație).

ANCOM invită toate persoanele interesate să transmită răspunsuri la întrebările din chestionarul publicat pe pagina de internet a ANCOM.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii