Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Telecom |
|

ANCOM a lansat licitaţia pentru noi licențe de spectru destinate serviciilor de comunicații mobile

ANCOM a lansat la 11 octombrie procedura de selecţie competitivă pentru alocarea a 195 de MHz disponibili în benzile de 800 MHz, 2600 MHz şi 3400 – 3800 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile, informează Media Expres.
logo_ancom_ro.jpg

Autoritatea a publicat anunţul oficial privind punerea în vânzare a caietului de sarcini care este disponibil AICI.

La licitaţie vor fi acceptate doar oferte de la cei care au cumpărat caietul de sarcini. Termenul limită de depunere a dosarului de candidatură şi a ofertei iniţiale este 15 noiembrie 2021, ora 17:00.

Spectrul suplimentar pus la dispoziție de ANCOM prin licitație va impulsiona furnizarea și utilizarea noilor tehnologii în România la scara largă, notează Media Expres.

Pentru a alinia perioada de valabilitate a tuturor licențelor de utilizare a spectrului de frecvențe radio acordate de Autoritate, licențele în benzile de 800 MHz și 2600 MHz vor avea o perioadă de valabilitate până la 5 aprilie 2029, respectiv 31 decembrie 2025 pentru licențele în banda de frecvențe de 3400 – 3800 MHz.

Documentele necesare organizării procedurii de selecție competitivă, respectiv Decizia privind procedura de selecție pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor radio și Hotărârea Guvernului privind stabilirea cuantumului valorii minime a taxei de licență pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor radio, precum și a condițiilor de plată a taxei de licență au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 964 din 8 octombrie 2021.

Caietul de sarcini aferent acestei licitații prevede unele obligații de acoperire și dezvoltare în sarcina câștigătorilor de licențe. Pentru licențele ce vor fi acordate în banda de 800 MHz, obligațiile vizează asigurarea acoperirii unui procent de 95% din populația a 56 de localități, specificate în caietul de sarcini, cu servicii de comunicații mobile de bandă largă cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbit/s, cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor. Această obligație curge, cel târziu, de la data de 31 decembrie 2023 până la finalul perioadei de valabilitate a licenței, respectiv 5 aprilie 2029.

Câştigătorii procedurii de selecţie care îşi adjudecă drepturi de utilizare în banda 3400-3600 MHz au obligația de a instala un număr de stații de bază, ce va crește gradual de la un an la altul, astfel ca la 3 ani și șase luni de la adjudecare să aibă 100 de staţii de bază în funcţiune, instalate oriunde pe teritoriul naţional.

ANCOM este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurentei și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitiva a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultra-rapide.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii