FacebookTwitterLinkedIn

Autoritatea a elaborat un chestionar care se adreseaza tuturor furnizorilor de servicii audiovizuale care ar putea fi interesati de multiplexurile rămase, cu scopul de a afla opinia acestora despre modul și condițiile de acordare a frecvențelor, precum și intențiile operatorilor existenți pe piață sau a unor potențiali operatori noi în ceea ce privește participarea la o eventuală procedură de selecție competitivă pentru alocarea spectrului disponibil, informează Media Expres.

Companiile sau persoanele interesate sunt invitate să își exprime opinia asupra destinatiei multiplexului de televiziune digitală din banda VHF (dacă ar trebui să-și păstreze destinația inițială, respectiv un multiplex național de DVB-T2 sau dacă ar trebui trebui transformat în patru multiplexuri naționale de T-DAB+).

Totodată, reprezentanții industriei sunt consultați asupra combinației de multiplexuri (unul sau mai multe multiplexuri naționale DVB-T2, unul sau mai multe multiplexuri naționale de T-DAB+ și mai multe multiplexuri regionale și/sau multiplexuri regionale) care să facă obiectului licitației, a obligațiilor de acoperire cu servicii pentru T-DAB+ si DVB-T2 sau asupra termenului de punere în funcțiune a rețelelor și a conținutului adecvat pentru acestea.

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE SPORT – FEBRUARIE 2018

ANCOM invită toate persoanele interesate să transmita răspunsuri la întrebarile din chestionarul publicat pe pagina de internet a ANCOM la această adresă, până cel târziu la data de 11 aprilie 2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratură sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Potrivit ANCOM, transmisia posturilor de radio si televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital Video Broadcasting – DVB, ofera o calitate superioară a sunetului și a imaginii și permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust.

La nivel european, benzile de frecvențe VHF (174-230 MHz) și UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune și radio digitale terestre.

Banda VHF (174-230MHz) 

În urma negocierilor la nivel internațional, România a obținut în această bandă două multiplexuri naționale de T-DAB și un multiplex național de televiziune digitală terestra DVB-T.

În prezent, în România, în baza acordului tehnic eliberat de Autoritate în temeiul OG nr. 21/2016, în banda VHF funcționează încă emitatoarele de televiziune analogică terestră din rețelele publice de televiziune, care își vor înceta emisia la data de 31 decembrie 2019. Având în vedere prevederile Acordului Geneva 2006, după data de 17 iunie 2015 aceste emițătoare nu mai beneficiază de protecție radioelectrica din partea serviciilor cu statut primar în bandă.

Începând cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitală terestră din banda VHF, alături de multiplexurile naționale și regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitatii succesive organizate de Autoritate, iar până în prezent niciun operator nu și-a manifestat interesul pentru achiziționarea drepturilor de utilizare, potrivit ANCOM.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR DE FILME ȘI SERIALE – FEBRUARIE 2018

În acest context, reamintim că la prima licitație au participat și firme private, inclusiv cel mai mare operator de cablu RCS & RDS, dar decizia autorităților de a separa transmisia televiziunii publice de cea a televiziunilor private, prin alocarea celor mai importante frecvențe companiei de stat Radiocom, a condamnat practic sistemul digital terestru de televiziune la imposibilitatea de a mai deveni o investiție viabilă economic, în competiția cu sistemele deja existente cablul, satelitul și internetul.

Banda UHF (470-694MHz) 

În urma celor 4 licitații organizate de ANCOM în perioada martie 2014 – februarie 2017, au fost acordate o licență națională în banda UHF, două licențe naționale în banda UHF, treisprezece licențe regionale și două licențe locale.

În această bandă au mai rămase nealocate un multiplex național și mai multe multiplexuri regionale. După acțiunile de coordonare internațională ale ANCOM, multiplexurile regionale existente, împreună cu multiplexele nou obținute se pot constitui într-un multiplex național.