FacebookTwitterLinkedIn

Alte 9 amenzi în valoare totală de 60.500 de lei au fost aplicate operatorilor care dețin licențe de utilizare a frecvențelor radio. Neregulile cel mai des întâlnite în cadrul acestor controale au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii, notează Media Expres.

Restul de 39 de amenzi, cu valoarea cea mai mare, de 535.000 de lei, au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), furnizorilor de servicii de telefonie, respectiv furnizorilor de servicii de transmisiuni de date și acces la internet. Principalele nereguli găsite au fost nerespectarea datelor tehnice, parametrilor ori condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice (RTV), portabilitatea numerelor (telefonie) sau despăgubirile aplicabile și procedura de aplicare a acestora în cazul nerespectării nivelurilor de calitate (ISP).

Autoritatea a aplicat în luna octombrie 2017 cea mai mare amendă de pe piața de comunicații electronice, în valoare de 200.000 lei, societății TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS S.A., pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la portabilitatea numerelor.

Pe piața echipamentelor radio, ANCOM a efectuat 895 de controale, în urma cărora au fost aplicate 79 de avertismente și 11 amenzi în valoare totală de 102.500 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 15.000 lei si a fost aplicată în 4 cazuri, în toate fiind vorba despre utilizarea echipamentelor radio destinate să producă interferențe prejudiciabile.

În primele trei luni ale anului 2018, ANCOM a efectuat 237 de controale pe piața comunicațiilor electronice, a serviciilor poștale și a echipamentelor radio, în urma cărora a transmis 4 notificări și a aplicat 35 de avertismente şi 6 amenzi, în valoare totală de 145.000 de lei.

Pe piaţa de comunicaţii electronice, ANCOM a efectuat 195 de acțiuni de control de la începutul anului și până acum, fiind aplicate 4 notificări, 32 de avertismente și 5 amenzi în cuantum total de 140.000 de lei. 3 amenzi în valoare totală de 85.000 de lei au fost aplicate Societății de Naționale de Radicomunicații S.A. (SNR) în luna martie pentru nerespectarea obligațiilor de acoperire specificate în licențele de utilizare a frecvențelor radio în sistem digital terestru.

Pe piața echipamentelor radio, ANCOM a efectuat 22 de controale fiind aplicat un avertisment pentru nerespectarea compatibilității electromagnetice a unui proiector LED cu senzor.

„Pentru a asigura buna funcționare a sectorului și respectarea legii de către furnizorii de comunicații electronice și de servicii poștale din România, de la începutul anului 2017 și până în prezent, ANCOM a efectuat aproape 4.700 de controale, în urma cărora a transmis 225 notificări și a aplicat 721 de avertismente şi 98 de amenzi, în valoare totală de 1.052.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.