FacebookTwitterLinkedIn

Cercetarea a fost deja publicată în jurnalul ştiinţific Computers in Human Behavior și precizează că specialiștii au folosit o scară de stres pentru măsurarea nivelului de anxietate şi de depresie, participanţii fiind rugaţi să evalueze afirmaţii precum ”Am simţit că viaţa nu are sens” şi ”Am avut vise tulburătoare despre epidemia de coronavirus”, notează DPA, citată de Agerpres și Digi24.

Așadar, noul studiu constată că peste jumătate dintre participanţi, dintre care niciunul nu a raportat tulburări traumatice sau depresive înainte de pandemie, au resimţit un anumit nivel de depresie. Aproape 20% dintre respondenți au raportat că au prezentat un nivel moderat până la sever de depresie şi puţin peste 20% au raportat că au resimţit niveluri moderate până la severe de traume secundare, care pot apărea atunci când oamenii află despre experienţele traumatice ale altora. Pe baza modelului cercetărilor, utilizarea excesivă a reţelelor sociale a fost asociată cu niveluri de depresie şi traume secundare mai severe.

Totodată, Zhong a declarat că este important să se înţeleagă modul în care toate tipurile de reţele sociale, inclusiv platforme precum Facebook şi Twitter, îi pot ajuta pe oameni în timpul unei crize sanitare. ”Cred că în timpul dezastrelor avem tendinţa de a apela la reţelele noastre sociale mai mult, pentru a obţine ajutor şi pentru a lua legătura cu alţii”, a spus el. ”Este în firea omului”, a adăugat specialistul.

”Nu vrem ca oamenii să creadă că reţelele sociale sunt un lucru rău. Vrem doar ca ei să ştie că există un echilibru, iar atunci când depăşeşti pragul – precum atunci când îţi verifici (reţelele sociale) la fiecare cinci sau zece minute – aceasta îţi poate provoca mai mult stres”, a subliniat Bu Zhong.

Bu Zhong, profesor de jurnalism la Penn State şi coautor al studiului, a declarat că echipa sa a început să analizeze utilizarea efectelor reţelelor sociale asupra sănătăţii mintale a oamenilor imediat după aplicarea măsurilor de carantină în Wuhan pentru stoparea răspândirii coronavirusului.