FacebookTwitterLinkedIn

”Patru din cinci directori generali se aşteaptă ca munca de la distanţă în companiile lor să continue pe termen lung, după ce au constat că temerile privind scăderea productivităţii în perioada de lockdown s-au dovedit nefondate, rezultă din raportul CEO Panel Survey realizat de PwC la nivel global, în perioada iunie-iulie 2020”, se arată într-un comunicat citat de News.ro.

Un sondaj anterior PwC, CFO Pulse, din luna aprilie arăta că aproape jumătate dintre directorii financiari se aşteptau la scăderea productivităţii din cauza lipsei capacităţilor de lucru la distanţă. Ulterior, procentul a coborât la 26%.

Eficientizarea companiilor

”Directorii generali consideră că au trecut un test critic în ultimele luni şi acum sunt pregătiţi să valorifice tendinţele durabile aduse de COVID-19. Noua normalitate a pus la încercare capacitatea companiilor de a-şi desfăşura activităţile fără ca angajaţii să călătorească, fără întâlniri în persoană şi alte modalităţi de lucru ce păreau indispensabile şi le-a impus să se adapteze pentru a avea o productivitate comparabilă sau mai mare. Cultura organizaţională, specificul afacerii şi investiţiile în tehnologie au jucat şi vor juca un rol foarte important în acest proces, unele activităţi devenind chiar mai eficiente. Pe viitor ne aşteptăm ca multe companii să îmbine munca de de la distanţă cu cea de la birou”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.

Tendinţele generate de pandemia COVID-19 care vor continua sunt automatizarea (76% dintre directorii generali), spaţiile de birouri cu puţini angajaţi (61%), securizarea lanţurilor de aprovizionare (58%), contractele temporare (54%) şi siguranţa publică (50%).

De asemenea, directorii generali sunt pesimiști cu privire la evoluția economiei globale în următoarele 12 luni, doar 30% considerând că avansul economic se va îmbunătăţi în anul următor, în condițiile în care Banca Mondială prognozează că economia globală va scădea cu 5,2% în 2020, reprezentând cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

La acest studiu au participat 699 directori generali, dintre care 16% conduc organizaţii cu venituri de 1 miliard de dolari sau mai mult, 32% companii venituri între 101 şi 999 milioane de dolari şi 40% cu venituri de până la 100 milioane de dolari.