Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Analiza EY despre modificările noului Cod Fiscal legate de microîntreprinderi

Specialistul EY argumentează că „introducerea unei cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați (prin reducerea impozitului la 1% în cazul microîntreprinderilor cu peste 2 salariați şi creșterea lui până la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microîntreprinderile fără salariați) se dorește a fi o măsură care să stimuleze creșterea numărului de locuri de muncă. Totodată, se prevede că impozitul va fi de 3% în cazul microîntreprinderilor aflate în inactivitate temporară, ceea ce va duce, cel mai probabil, în timp la dispariția acestor microîntreprinderi inactive”.

Andra Caşu mai spune că, din punctul său de vedere este „binevenită completarea adusă textului de lege, care scoate de sub incidenţa impozitului pe microîntreprinderi societățile care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi a gazelor naturale. Acesta este un aspect care în trecut a ridicat probleme, mai ales în cazul companiilor petroliere nou-înființate, care intrau obligatoriu în regimul de microîntreprindere, în cazul în care capitalul social la înființare era de sub 25.000 Euro. În plus, în noua propunere de Cod Fiscal se prevede creșterea treptată a plafonului pentru încadrarea ca microîntreprindere, de la 65.000 Euro în prezent, la 75.000 euro în 2017, 85.000 euro în 2018 şi chiar 100.000 euro începând cu 2019”.

Potrivit analizei EY, beneficiile estimate pentru buget „sunt semnificative – şi anume, 316 milioane lei doar pentru 2016. Ceea ce rămâne de văzut este dacă va fi atins și un alt efect scontat pe termen mediu, acela de a creşte încasările bugetare din impozitul pe venit şi contribuţii sociale, prin stimularea unei gândiri antreprenoriale a microîntreprinderilor”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii