FacebookTwitterLinkedIn

Există în prezent trei țări cu obligații de tranzacționare: România, Grecia și Polonia. În Grecia și Polonia, obligațiile sunt implementate cu scopul de a proteja piața împotriva unei poziții dominante a principalului importator, întrucât aceste țări au un grad ridicat de dependență de importuri. În România, obligația a fost introdusă pentru a ajuta la dezvoltarea pieței.

În România, cota de vânzare pentru producători este de 30%, în timp ce, în Polonia, 55% din cantitatea de gaze naturale trebuie să fie tranzacționată pe o piață centralizată, iar, în Grecia, 17% din cantitățile importate de către principalul operator trebuie să fie vândut printr-un sistem electronic de licitații.

Obligația curentă a României ca 30% din vânzările producătorilor să fie efectuate în cadrul unei piețe centralizate este un caz atipic între producătorii de gaze naturale din Europa, menită a impulsiona dinamica pieței en-gros. În Polonia și Grecia există obligații de tranzacționare a gazelor naturale pe piețe centralizate sau alte forme de licitații deschise în contextul în care aceste state au un grad ridicat de dependență de importuri, astfel încât obligațiile curente au fost introduse cu scopul de protecție împotriva unei poziții dominante ale principalului importator (PGNiG în Polonia, respectiv DEPA în Grecia)”, se precizează în analiza Deloitte.

Analiza a fost realizată pe baza datelor existente la nivelul țărilor europene.

„Cota stabilită la momentul actual pentru producătorii din România (de 30%) este suficientă pentru a impulsiona piața gazelor naturale. Pe viitor, această cotă poate fi modificată sau eliminată, în funcție de evoluția și dezvoltarea pieței”, a spus Răzvan Nicolescu, Lider al Industriei de Energie și Resurse în cadrul Deloitte România.

Istoric, în Europa obligațiile de tranzacționare a gazelor naturale pe piețe centralizate sau alte forme de licitații deschise au fost introduse temporar, în cazuri concrete din anumite țări europene, în principal cu scopul de a evita crearea unor poziții de monopol a anumitor companii. Mai exact, se dorește evitarea unei poziții dominante ca urmare a unor fuziuni sau proceduri antitrust (Franța, Germania, Austria) sau creșterea gradului de deschidere a pieței en-gros către competiție (Regatul Unit, Spania, Italia).

Astfel, de-a lungul timpului, obligațiile de tranzacționare a gazelor naturale pe piețe centralizate sau alte forme de licitații deschise au fost implementate având ca scop cantități reduse raportate la consumul național (aproximativ 3-10%) și au fost implementate pe o perioadă limitată de timp (aproximativ 4-6 ani), fiind impulsionate în special de demararea procedurilor de fuziuni și achiziții a principalilor actori ai pieței, cu scopul evitării creării pozițiilor de monopol”, se mai scrie în analiza Deloitte.