FacebookTwitterLinkedIn

Pentru al  şaselea an consecutiv, compania Darian DRS SA lanseaza studiul „Analiza pietei imobiliare” alaturi de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din Romania, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pietei imobiliare, fiind singura analiza exhaustiva de acest fel la nivel national, care ia in considerare prețurile de tranzacționare.

Click pe tabelele din articol pentru a vedea evoluțiile prețurilor de tranzacționare ale apartamentelor noi, ale locuințelor vechi și ale terenurilor

Potrivit analizei, dacă în ultimii 5 ani prețurile apartamentelor vechi au înregistrat, la nivel național, scăderi de aproximativ 41% , cu diminuări ale valorilor și de 25% pe an în perioada de început a crizei, în ultimul an scăderea a fost de doar 2%.

Pe primul loc în clasamentul prețurilor la apartamentele vechi se situează Capitala, cu o medie de 959 eur/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 956 eur/mp, pe locul trei situându-se Timișoara cu 865 eur/mp.

Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi au scăzut în București cu aproximativ 60%, diminuarea moderându-se în ultimele 12 luni, când a fost de aproximativ 1%.

TOP Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri

Prețurile apartamentelor noi la nivelul întregii țări au înregistrat o scădere ușor mai redusă decât a celor vechi, de la începutul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scăderea în ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, prețul mediu fiind de aproximativ 1.140 eur/mp (singurul oraș cu prețuri de peste 1.000 eur/mp), în scădere cu aproximativ 44% față de perioada de început a crizei și cu aproximativ 1,5% mai mici decât în urmă cu 12 luni.

“Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul “Prima Casă” cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Într-un interval de aproximativ 5 ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin ”Prima Casă”, a cunoscut o scădere de aproximativ 32% – 33%. Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.

Indicele DARIAN

Indicele DARIAN surprinde variaţia preţurilor de tranzacţionare în Semestrul I 2013, raportat la Semestrul II 2012, şi respectiv Semestrul I 2012, pentru apartamentele situate în blocuri de apartamente și terenuri, având la bază tranzacţiile din baza de date proprie.

Indicicele Darian îmbracă patru forme:

1)      Indice “DARIAN N”– calculat la nivel naţional (27 oraşe);

2)      Indice “DARIAN P” – calculatla nivelul celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 125.000) şi de nivelul de dezvoltare al pieţei imobiliare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Galaţi, Ploieşti,Piteşti Bacău, Arad, Oradea, Sibiu, Craiova şi Târgu-Mureş;

                3)      Indice “DARIAN m” – calculatla nivelul oraşelor mai mici, cu mai puţin de 125.000 de locuitori şi cu nivel de dezvoltare mai redus decât ale oraşelor considerate poli de dezvoltare: Alba Iulia, Deva, Satu Mare, Baia Mare, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Buzău, Suceava;

4)      Indice “DARIAN B” – calculat la nivelul Municipiului Bucureşti.

Metodologie

Prezentul studiu a fost realizat plecând de la preţurile de tranzacţionare, acesta fiind indicatorul cel mai de încredere al pieţei imobiliare, potrivit reprezentanților Darian.

Pentru o mai bună vizualizare a pieţei, s-a realizat o împărţire pe zone geografice a celor 41 de oraşe care fac obiectul acestei analize de piaţă. De asemenea, s-a efectuat o analiză separată asupra celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare, aleşi in funcţie de numărul de locuitori (peste 125.000) şi de perspectivele de dezvoltare a pieţei imobiliare.

Oraşele considerate poli de dezvoltare sunt: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Oradea, Piteşti, Arad, Sibiu, Bacău şi Târgu Mureş.

Oraşele care nu se încadrează în categoria polilor de dezvoltare au fost considerate ca făcând parte din categoria oraşelor mici. Acestea sunt: Baia Mare, Buzău, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Suceava, Târgovişte, Bistriţa, Reşiţa, Alba Iulia, Deva și Miercurea Ciuc (orașe pentru care avem înregistrată evoluția istorică a pieței imobiliare începând cu Semestrul 1 2008).

”Pentru a veni în întâmpinarea clienților noștri care ne solicită Analiza pieței imobiliare pentru toate cele 41 de orașe reședință de județ, începând cu Semestrul 1 2013, Darian a început analiza și pentru diferența de 14 orașe reședință de județ: Zalău, Sfântu Gheorghe, Botoșani, Piatra Neamț, Vaslui, Focșani, Tulcea, Brăila, Alexandria, Slobozia, Călărași, Giurgiu, Slatina și Târgu Jiu”, spun reprezentanții companiei.