
Primul și cel mai important obstacol este reprezentat de Formularul 088, care s-a dovedit a fi un mare dezastru pentru contribuabili. Acest formular reprezintă o declarație pe care o societate trebuie să o completeze la înregistrarea în scopuri de tva, la schimbarea sediului social, la schimbarea administratorilor și asociaților. Pentru o bună dezvoltare a mediului antreprenorial, criteriile de risc trebuie să fie transparente și discutate cu mediul de afaceri pentru a se evita ca situații perfect legale să fie interpretate ca riscante în baza unor concepte necunoscute și paralele cu economia reală.
Topul celor mai influente femei din România
De asemenea, de-a lungul timpului s-a înregistrat o creștere exponențială a birocrației în sarcina contribuabililor, iar intrarea în vigoare a noilor reglementări contabile de la 1 ianuarie 2016 nu a redus gradul de birocrație cu care se confruntau aceștia.
Un alt impediment pentru antreprenori îl reprezintă valoarea supradimensionată a majorărilor și penalităților, astfel că, dobânzile penalizatoare aplicate de ANAF sunt de aproximativ 11% pe an. Dacă se descoperă o eroare de calcul în declarațiile inițiale iar contribuabilul rectifică și depune declarația corectă, pentru diferența de valoare se aplică un procent de circa 40% pe an.
Începând cu 2016 contribuabilii mari sunt obligați ca până pe 25 martie 2017 să întocmească dosarul prețurilor de transfer dacă depășesc oricare din următoarele praguri privind tranzacțiile cu afiliați: 200.000 euro – dobânzi plătite încasate; 250.000 – servicii; 350.000 – bunuri, iar contribuabilii mici vor fi nevoiți să întocmească acest dosar dacă depășesc următoarele sume: 50.000 – dobânzi plătite încasate; 50.000 – servicii, 100.000 – bunuri.
Anca Vlad – Locul 4 în Top 50 cele mai influente, ediția 2016
Asociația Oamenilor de Afaceri din România consideră necesară renunțarea la aceste dosare măcar pentru contribuabilii care aparțin unei afilieri în care toate companiile sunt profitabile precum și concretizarea legislației privind holdingurile și consolidarea fiscală.
„Cred că pentru economie cel mai periculos este să omori avântul antreprenorilor tineri și chiar foarte entuziaști, care vor să construiască ceva pe cont propriu”, a declarat Anca Vlad, vice-președinte AOAR și fondator al Grupului Fildas Catena.
Pe lista obstacolelor aflate în calea dezvoltării economice, întocmită de AOAR se regăsesc și legile fiscale din România care descurajează inițiativa privată, excesul de executări silite și popriri și lipsa informatizării ANAF și a relației transparente cu contribuabilii.
O informatizare integrată a ANAF ar putea conduce la corelarea tuturor informațiilor și la transparentizarea acestora. Acest lucru ar avantaja contribuabilii prin reducerea formelor și a volumului actual de informații solicitate, ar conferi acestora accesul în timp real la situația fiscală – cu rol important în prevenirea situațiilor de eroare și reducerea costurilor atât pentru contribuabili cât și pentru autorități.