FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, potrivit acestora, se aşteaptă în prezent la o producţie de porumb de 62,7 milioane de tone în Uniunea Europeană şi Marea Britanie, mai puţin decât 64,9 milioane de tone luna trecută şi cu 4,7 milioane de tone mai puţin faţă de estimarea din luna august, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Analiștii Strategie Grains susțin că revizuirea de luna aceasta a fost cauzată, în special, de diminuarea cu 1,5 milioane de tone a estimărilor privind recolta de porumb a României şi cu 200.000 de tone pentru Franţa.

În schimb, la grâu moale, Strategie Grains şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia UE şi Marii Britanii în acest an până la 129,5 milioane de tone, de la 129,3 milioane de tone luna trecută. De asemenea, Strategie Grains şi-a îmbunătăţit şi estimările privind exporturile de grâu ale Uniunii Europene şi Marii Britanii în sezonul 2020/2121, până la 25 milioane de tone, de la 23 milioane de tone în septembrie.

Preţurile mondiale la grâu au crescut semnificativ în ultima lună, cotaţiile futures la grâul de panificaţie pe bursa Euronext înregistrând un salt de 9% pe fondul înmulţirii îngrijorărilor cu privire la vremea nefavorabilă din marile ţări exportatoare. Creşterea a fost una deosebit de mare în Rusia, unde fermierii s-au abţinut să vândă grâu în pofida cererii puternice.

În 2019, România s-a situat pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia realizată de porumb boabe, relevă datele Institutului Naţional de Statistică.