Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Auto |
|

ANAF verifică modul în care utilizatorii Uber își câștigă veniturile

ANAF a cerut aplicației de ridesharing Uber o listă detaliată cu toți utilizatorii acestui sistem de transport și cu toate cursele operate anul trecut, pentru a verifica dacă toți șoferii au declarat veniturile astfel obținute, potrivit unui comunicat al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), scrie Agerpres.
Uber

„Sute de oameni s-au bucurat că pot sfida legile statului român, practicând taximetria neautorizată, în regim Uber. Atât în mediul urban, unde astfel de taximetriști neautorizați au funcționat în ultimii doi ani, cât și pe transportul de persoane din țară, unde sistemul bla-bla car a luat amploare, făcând concurență neloială transportatorilor de linie, șoferii s-au îmbogățit peste noapte, pentru că n-au respectat prevederile legale — taxe, ITP, impozite, garanții etc., pe care le plătesc, obligatoriu, transportatorii legali, precizează reprezentații COTAR.

ANAF a început acțiunile de colectare a sumelor nedeclarate prin practicarea taximetriei neautorizate, în regim Uber.

„ANAF a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliată cu toți utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanțe și încasări. Astfel, încă de ieri (joi — n.r.), 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane și încasări, pentru a se aplica legea. Afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activități, dacă ANAF va confisca sumele integral”, mai spun transportatorii.

Potrivit COTAR, în 2015, o persoană din sectorul 6 al Capitalei a avut încasări de peste 60.000 de lei de la Uber.

„Listele primite de ANAF din Olanda arată că au funcționat în regim Uber atât persoane fizice, cât și firme. Încasările anuale sunt uriașe. O singură persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări la Uber de peste 60.000 de lei, în 2015. Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele și impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, însă, al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate și, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confiște toate sumele încasate”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Reprezentanții Uber România au revenit cu o poziție cu privire la acțiunile ANAF:

„Serviciul Uber în România este 100% digital și fiscalizat. Toți partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă.  Partenerii Uber sunt contractori independenți și sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanțele fiecăruia sunt diferite – numai ei pot ști care sunt veniturile din alte surse și care sunt costurile deductibile.

Pentru a facilita declararea câștigurilor, Uber oferă partenerilor o situație detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber. În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanță fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber.

Suntem deschiși să colaborăm cu autoritățile – așa cum facem în Estonia și Suedia – pentru a dezvolta metode moderne, digitale care simplifică declararea veniturilor pentru persoanele care desfășoară activități independente”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii