Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

ANAF va modifica, din oficiu, vectorul fiscal al angajatorilor, de la 1 ianuarie 2018

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că va modifica din oficiu vectorul fiscal al angajatorilor, ca urmare a reglementărilor care se aplică de la 1 ianuarie 2018.
 aboneaza-te
bani_money_taxe_impozit (3)

„Pentru a veni în sprijinul contribuabililor și pentru a evita aglomerația la ghișee, având în vedere termenul scurt de depunere a declarației de mențiuni, modificarea vectorului fiscal pentru persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora va fi realizată de către adminstrațiile fiscale centrale competente, prin înscrierea contribuției asiguratorie pentru muncă”, au anunțat reprezentanții Fiscului.

Ordinul președintelui ANAF care reglementează aceasta situație a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1027 din data de 27 decembrie 2017.

„Revoluția fiscală” a început: Toate modificările

Începând data de 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale obligatorii trebuie plătite de angajați și nu de angajatori așa cum este situația până la finele acestui an, inclusiv pentru luna decembrie 2017. Măsura a fost introdusă de celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 79/2017, din noiembrie 2017, prin care a început „Revoluția fiscală”.

Astfel, de la începutul anului viitor, contribuțiile sociale obligatorii sunt: contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, iar în cazul persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, numai pentru condiții deosebite de muncă sau pentru condiții speciale de muncă, după caz; contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor; contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

Revoluția fiscală: Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial

În plus, cotele cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii au fost reduse cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

Vreau să vă prezint câteva cifre care justifică necesitatea realizării transferului de contribuții și necesitatea implementării acestei măsuri. Vreau să vă spun că, la data de 30.09.2017, există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuții sociale pentru angajații lor. Și acum am să vă menționez și numărul angajaților aferent acestor companii. Este vorba de 2.076.097 de angajați. Deci vă dați seama că este o pondere foarte mare și un număr foarte mare a celor care până acum evitau plata contribuțiilor sociale ale angajatului către bugetul de stat”, a explicat Ionuț Mișaministrul Finanțelor Publice, într-o conferinţă de presă din data de 8 noiembrie 2018, după ce Executivul a aprobat acestă OUG.

Finanțele: Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat se va aplica cel puțin până în anul 2020

De asemenea, s-a stabilit o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii. Potrivit Codului fiscal, CASS este în cotă de 10%, fiind datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale.

„Concret, la un salariu brut de 3.200 de lei în 2017, salariul net este de 2.244 de lei, impozitul este de 428 de lei (16%), contribuţiile salariatului sunt de 528 de lei (16,5%) şi contribuţiile angajatorului sunt de 728 de lei (22,75%). Din 2018, la un salariu brut de 3.840 de lei, salariul net va fi de 2.246 de lei, impozitul va fi de 250 de lei (10%), contribuţiile salariatului vor fi de 1.344 de lei (35%) şi contribuţiile angajatorului – de 86 de lei (2,25%)”, a mai detaliat Mişa, la finele lunii septembrie.

Scrisoarea deschisă a Coaliției pentru Dezvoltarea României despre îngrijorările privind „Revoluția fiscală”: „Ce se va întâmpla dacă nu ne-am înșelat?”

Rezultă că salariatul va avea un câştig de 2 lei şi angajatorul tot un câştig de 2 lei, dar cu condiţia ca salariul brut să crească de la 3.200 la 3.840 de lei.

În contextul acestor măsuri fiscale luate de Executiv, simulările arată că se impune o creştere de 19,9% a salariului brut, cu referinţă salariul mediu brut pre economie de 3.131 de lei, pentru a păstra suma netă primită de un angajat, spunea Radu Derscariu, director în cadrul Deloitte Romania.

Conform calculelor, angajaţii care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT şi persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micşorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuţiilor la nivelul costului total actual.

Avocații, consultanții și alte categorii asemănătoare nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat

Actul normativ prevede și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente [de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară”, se scria într-un comunicat de presă al Executivului.

Se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activități pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme, precum avocații, notarii, personalul monahal, inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective, de exemplu, avocații salarizați.

Legea privind plata defalcată a TVA a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

În prezent, excepția se aplică pentru orice venit din salariu și asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au și calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechități față de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii. Se modifică, de asemenea, modalitatea de asigurare în sistemul public de sănătate a persoanelor care au calitatea de pensionari, șomeri, persoane aflate în concedii pentru creșterea copiilor, persoane care obțin ajutoare sociale și alte categorii de persoane aflate sub protecţia sau în custodia statului. Aceste persoane vor fi asigurate în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate”, a mai anunțat Guvernul.

EY România: De la 1 ianuarie 2018, cel cu un salariu brut de 5.000 de lei va avea aceeași povară fiscală ca persoana care obține un venit din activități independente de 14.575 de lei

Claudia Sofianu, Partener al EY România, a explicat că, în contextul în care un salariat câștigă un venit salarial brut de 5.000 lei, lunar, acesta va avea aceeași povară fiscală (impozit pe venit și contribuții sociale individuale) precum persoana care câștigă un venit din activități independente de 3 ori mai mare (mai specific – 14.575 de lei, în prezent):

„De unde această diferență enormă? Aceasta rezultă ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară (prevăzut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contribuțiile sociale în cazul veniturilor din activități independente. Deși venitul la care se poate asigura în scopuri de asigurări sociale o persoană care desfășoară activități independente poate fi unul ales, e puțin probabil ca acest venit ales să fie de prea multe ori mai mare decât cel minim impus de lege.”

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat: Legea prevenirii a fost promulgată de Președintele României

Chiar dacă și în 2017 există plafoane la aceste contribuții, în cazul veniturilor din activități independente, totuși, acestea sunt mai mari.

În consecință, începând cu 1 ianuarie 2018, deși contribuțiile sociale plătite pentru un venit salarial sunt în creștere, cele plătite pentru veniturile din activități independente sunt în scădere. Astfel, ajungem la concluzia că, oricât de mult ar câștiga pe lună o persoană fizică din activități independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuții va fi același, adică 665 lei/lună.

În acest context, făcând o analiză a viitorului mod de impunere a celor două tipuri de venit, nu ne putem abține din a ridica o serie de întrebări: Ce ne va aduce anul 2018? Va crește sau va scădea numărul de salariați? Vom asista la o nouă migrare artificială de la salariat la persoană fizică autorizată pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasă?”, a subliniat Sofianu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii