FacebookTwitterLinkedIn

„Încercam sa creăm un singur formular destinat persoanelor fizice, pentru a fi mult mai facil. Este încă o propunere pe care am înaintat-o colegilor de la minister. Suntem în analize. Sperăm să reușim”, a precizat Tudor, într-o conferință organizată de compania de consultanță fiscală PwC.

Acesta nu a spus dacă noul formular va fi gata până când trebuie depusă Declarația 600, respectiv 15 aprilie.

După cum veți observa, noua propunere care va fi făcută pe formularul unic destinat persoanelor fizice încercăm să o creăm de o manieră foarte facilă în lucrul cu contribuabilii. Sperăm să nu fie doar o declarație, ci să reprezinte un formular inteligent. Nu știu dacă vom reuși tehnic, din păcate, să avem, într-un interval foarte scurt de timp, o aplicație cum ne dorim, dar, în formula actuală, având în vedere baza materială de care dispunem, cred ca va fi o surpriză plăcută, și pentru noi, și pentru contribuabili, pentru că nu ne dorim altceva decât să fim parteneri. Altfel, dacă ne vom intersecta tensionat pe parcursul vieții noastre, nu vom reuși nimic”, a detaliat Tudor.

De asemenea, Oana Iacob, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a precizat, în aceeaşi conferinţă, că autorităţile vor prezenta un proiect privind Declaraţia 600 până pe 15 aprilie, intenționând să simplifice sistemul de declarare şi plată.

Se află în lucru un mecanism care are în vedere o simplificare a sistemului de declarare şi plată a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice. După finalizarea mecanismului, se va ieşi cu noul proiect pentru a face obiectul dezbaterii publice. Dezbaterea publică va fi iniţiată după definitivarea coordonatelor. Suntem în discuţii cu ANAF, CNAS şi, după finalizarea acestor dezbateri, vom discuta şi cu categoriile de persoane fizice. Până pe 15 aprilie se va finaliza”, a adăugat Iacob.