FacebookTwitterLinkedIn

Fiscul a precizat că executarea silită a vizat 13 imobile sechestrate conform Hotărârii judecătorești nr. 258/24.03.2016 pronunţată în materie penală, definitivă prin Decizia penală nr. 162/03.10.2016 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Acestea au fost vândute după organizarea a trei serii de licitații.

„Imobilele sunt spații comerciale din București și au fost adjudecate la valori mai mari decât prețurile stabilite de evaluatori. Suma recuperată, până acum, la bugetul de stat provine în principal din popriri conturi bancare, popriri ale sumelor datorate de către terți și valorificarea imobilelor sechestrate.

Inspectorii structurii de executări silite cazuri speciale din cadrul ANAF vor continua procedurile de valorificare a tuturor părţilor sociale la societăţile comerciale la care debitorul are calitatea de asociat și a terenurilor și imobilelor deţinute de debitor, potrivit legii, prin publicarea anunţurilor de licitaţie în vederea facilitării participării potenţialilor ofertanţi”, au subliniat reprezentanții Fiscului.

Condamnări definitive în Dosarul „Microsoft”. Dumitru Nicolae s-a predat, iar Dorin Cocoş era deja în custodia Poliţiei Capitalei

Cele trei imobile le-au aparținut inculpaților și condamnaților în Dosarul Microsoft – Dorin Cocoș (foto, fostul soț al Elenei Udrea), Nicolae Dumitru (Niro), Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan (zis Pinalti, fost primar în Piatra Neamţ). În octombrie 2016, ÎCCJ i-a condamnat pe Dumitru şi Cocoş la câte 2 ani şi 4 luni, pe Gabriel Sandu la 3 ani, iar pe Gheorghe Ştefan, la 6 ani.

La acea dată, Înalta Curte a majorat pedepsele dispuse în prima instanţă, în martie 2016. Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. Instanţa a dispus ca Dumitru să plătească statului 2,05 milioane de dolari şi un milion de euro, iar lui Cocoş, găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, să i se confiște 9 milioane de euro.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme, 2011, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

În plus, procurorii au susținut că Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din suma cerută, procurorii au susținut că 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste trei milioane de euro.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani. În cazul său, instanţa a dispus confiscarea a peste 2 milioane de euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani.