Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

ANAF a constatat că statul român a pierdut 525,9 milioane euro în contractul cu firma americană Bechtel

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat un prejudiciu total la bugetul statului de 525,9 milioane euro cauzat în principal de modul în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a gestionat contractul cu compania americană de construcţii Bechtel, în cazul autostrăzii Transilvania, potrivit unui document obţinut de NEWS.RO. 
anaf-romania

CNAIR a transmis News.ro că a formulat o plângere prealabilă la Ministerul Finanţelor împotriva raportului ANAF, dar nu a primit încă un răspuns.

Proiectul privind construcţia autostrăzii Braşov-Borş a fost aprobat în 2003, în timpul guvernării Adrian Năstase, şi a început în 2004, iar compania Bechtel trebuia să finalizeze autostrada Transilvania până în 2012.

Contractul, încheiat iniţial pentru suma de 2,2 miliarde de euro, a fost de mai multe ori modificat, iar în 2013 a fost reziliat, cu obligaţii de plată din partea statului roman.

Într-un raport al inspectorilor guvernamentali, din noiembrie 2013, se arăta că înţelegerea cu Bechtel a fost modificată fără respectarea dispoziţiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.

Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată iniţial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizaţi.

Potrivit raportului ANAF, CNAIR nu a demarat şi a derulat o procedură de negociere cu Bechtel, ceea ce a dus la încheierea unui contract păgubos pentru statul român.

Din prejudiciul total calculată de Fisc, 298,7 milioane euro reprezintă suma achitată de CNAIR din fonduri de la bugetul de stat, iar 227,2 milioane euro reprezintă penalităţi şi dobânzi.

Fiscul susţine că CNAIR avea obligaţia de a recupera sumele plătite ca avans constructorului, cu perceperea majorărilor de întârziere.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii