Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Ana Cernat, Idea Bank: Cine nu vede că serviciile de plăți și nu doar acestea nu mai sunt monopolul băncilor, pierde cursa

Una dintre problemele cu care se confruntă băncile în prezent ar fi lipsa de eficientizare, fiindcă în prezent sunt multe ineficiente în sistem, iar băncile nu pot să renunțe, emoțional sau din alt motiv, la sucursale multe care nu mai aduc profit, spune Ana Cernat, vicepreședinte executiv Retail, Idea Bank.
Ana_Cernat_1

În opinia sa, principala amenințare pentru stiuația financiară a băncilor este mediul macroeconomic, care desi s-a stabilizat, poate schimba cifrele ușor în moment de criză politică, și nu doar cel local.

„De exemplu, criza din Grecia a făcut ca anumite bănci să facă eforturi pentru a-și păstra lichiditățile, în timp ce altele se luptă cu o situație de lichiditate în exces, care crează costuri neprevăzute. Încă neperformantele mai sunt amenințate și de credite în CHF”, punctează ea.

La ora actuală, pentru bănci există câteva provocări mari, mai spune Ana Cernat, una dintre ele fiind neperformantele, despre care zice că deși sunt în scădere rămân încă o povară, apoi cea a creșterii care nu vine organic suficient de repede și cea a profitabilității sustenabile într-un mediu în care marjele s-au comprimat destul de mult.

„Strategiile au devenit complexe și acum inovația și tehnologia încep să joace un rol mult mai important. Instituțiile financiare nebancare au crescut într-o perioadă în care creditarea a fost restransă în bănci, acum ele răspund unor provocări de conformitate cu legea, cu protecția consumatorului – provocări, în mare, depășite de bănci”, menționează ea.

În ceea ce privește piața creditelor neperfomante, Ana Cernat subliniază că a devenit foarte atractivă pentru fonduri de investiții care au ajutat la curățarea bilanțurilor unor bănci.

„S-au tranzacționat cel mai mult portofolii negarantate, or volumul celor garantate este mult mai mare. Estimarea corectă, însă, a valorii acestor portofolii este mult mai complicată și depinde de viziunea optimistă sau pesimistă cu privire la valoarea garanțiilor și mai ales a imobilelor. Cred că va exista un al doilea val de curățenie odată cu deblocarea acestor tranzacții”, susține vicepereșdintele executiv Retail, Idea Bank.

De asemenea, pentru cei care vor să profite de pe urma curățării sistemului, piața este atractivă. Este încă valoare în neperfoamnte, mai zice Ana Cernat, și este firesc să se creeze această piață secundară și ca băncile să revină la focusul de creștere și la apeitul de creditare.

„Când ai mult neperformante care atârnă ca un bolovan este greu să îți convingi acționarul să te lase să dai credite și să crești, indiferent cât de mult ai schimba norma de creditare și ce măsuri de risc management ți-ai luat pentru a nu repeta greșelile din 2008. Sunt semne, însă, că grupuri bancare care nu sunt prezente pe piață își fac calcule să intre. Prin achiziții sau green field. Prin structuri noi și joint ventures”, mai spune ea.

Însă, competiția nu mai este doar în sistemul bancar, după spusele sale, iar cine nu vede că serviciile de plăți și nu doar acestea nu mai sunt monopolul băncilor, pierde cursa.

„Managementul riscului de credit în retail a devenit mult mai bun și mai sofisticat față de 2008, mă îndoiesc că vom mai vedea în aceste portofolii neperfomantele create atunci”.

Potrivit vicepeștedintelui executiv Retail Idea Bank, suntem într-o perioadă de consolidare și poate și de schimabre de clasamente la nivel de top, iar în următorii doi ani sistemul se va consolida și mai mult prin fuziuni și achiziții. Ana Cernat este de părere că în acest moment lichiditatea din piață forțează băncile să crediteze mai mult economia, cu norme noi, cu management al riscului mai prudent, creând astfel o relație reală cu clientul susținută de tehnologie și de date.

Privind aderarea la zona euro, ea nu consideră că economia reală este pregătită pentru adoptarea monedei unice, deși punctează că la capitolul indicatori de convergență Românis stă poate mai bine decât multe state din zona euro. Totuși, avantajele aderării constau, printre altele în simplificarea mediului de business, în back-up în situații de criză, în reducerea costurilor de finanțare, iar dezavantajele ar veni din zona prețurilor, a competitivității și a pârghiilor monetare naționale care dispar.

Cea mai bună lună din an și din istoria sistemului privind creditarea a fost luna iunie, mai spune ea. Ceea ce  înseamnă că încrederea consumatorului și a antreprenorului revine și că acesta își asumă proiecte noi, nu doar de refinanțare a celor vechi, mai punctează Ana Cernat. „Eu cred în IMM-uri și văd un potential foarte mare aici, și sunt câteva sectoare vedetă unde România chiar are o șansă”, conchide ea.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii