FacebookTwitterLinkedIn

Pentru mulți dintre cunoscătorii în materie de fragranțe, brandul care îți poartă numele reprezintă cel mai înalt nivel din acest domeniu. Totuși, începuturile carierei tale sunt legate de designul de interioare. Care e legătura dintre mobilierul personalizat și parfumerie?

Clive Christian este o afacere orientată spre design, așadar, nucleul ei este, în mod firesc, creativitatea. Călătoria mea creativă începe mereu cu trasarea unei schițe. Este punctul inițial, indiferent că este vorba despre interioare sau despre parfumuri. Să desenez, să dau viață ideilor cu ajutorul unui creion și a unei bucăți de hârtie reprezintă pentru mine un lucru cum nu se poate mai captivant. Măiestria realizării este o altă legătură dintre cele două domenii. Folosim tehnici care și-au dovedit valoarea în timp atât în privința interioarelor, cât și a creațiilor parfumiere, fie că este vorba despre frumoasa și delicata artă a marchetăriei manuale aplicate de artizanii noștri în designul interioarelor, fie despre procesul de selecție a ingredientelor parfumurilor. Noi onorăm cele două zone creative la cel mai înalt nivel.

Parfumurile marchează momente, dau culoare afectivă istoriilor noastre personale. Când te gândești la ele, care este cea mai veche amintire care îți vine în minte?

Când eram mic, traversam un pod de cale ferată în drum spre școală. În cele mai multe dimineți, așteptam să vină trenul cu aburi; eram învăluit de acel miros incredibil care trecea dincolo de tot, de frumos, de senzațiile sonore, de viziune. Mirosul acela de cărbune și de petrol și combustia îmi produceau senzații atât de puternice, încât și acum dacă închid ochii mă simt acolo. A fost un moment important din viața mea: am început să înțeleg cu adevărat puterea aromei și felul cum amintirile frumoase, momentele unice se asociază ei.

Povestește-mi, te rog, despre creația Art Deco.

Colecția Noble reprezintă o celebrare a curentelor artistice și peisagiste de-a lungul timpului. Art Deco este o mișcare care m-a influențat mult, mă refer la liniile clare, la arhitectura curajoasă – era un timp în care exista îndrăzneala de a te manifesta diferit. Acesta este punctul de început al călătoriei mele creative care a dus la realizarea a două fragranțe: voiam să fac în parfumerie ceva elaborat și îndrăzneț, în spiritul acelor vremuri.

Ai un parfum favorit?

Nu, nu am un parfum favorit; întotdeauna îmi aleg parfumul în funcție de zi și de sezon. Nu aș putea spune că un parfum poate răspunde tuturor cerințelor. Ar trebui să încerci mereu să îți schimbi parfumul, la fel de des cum îți schimbi ținutele. Clive Christian pune la dispoziție o gamă frumoasă și extrem de generoasă de familii de fragranțe. Dacă merg la un eveniment special, port No. 1, din Original Collection, o aromă pentru connoisseurs. Notele pudrate de bază, de santal, mosc și vetiver te învăluie într-o căldură irezistibilă. Ce poate fi mai nimerit pentru o impresie care să dureze? Dacă îmi doresc ceva mai optimist, condimentat și puternic, voi alege 1872, din Original Collection. Ca notă de bază are lemnul de cedru, ca notă de vârf, așa-numitul petitgrain (ulei extras din frunzele de Citrus aurantium, n.a.).

Ai putea numi acel lucru care funcționează ca element declanșator al imaginației creative atunci când vine vorba despre parfumuri?

E vorba despre întreaga lume din jur. Inspirația poate veni oricând și oriunde. Nu forțez procesul, aștept să se întâmple. Revin la ce am spus deja: totul începe cu o schiță. Pur și simplu, îmi place să dau formă viziunilor mele privitoare la interioare și parfumuri.

De la prima linie a schiței la aroma plenară a parfumului, care este etapa cea mai plăcută din întregul proces creativ?

Chiar procesul în sine, care pornește de la idee. Îmi place să văd cum o idee se dezvoltă, capătă viață, devine parfum. E minunat să poți face această călătorie.

Nu e un compliment, e pura realitate: ești una dintre mințile cele mai creative din industria luxului. Ca recunoaștere pentru întreaga ta activitate, ai primit Ordinul Imperiului Britanic (OBE). Pornind de la experiența pe care o ai în acest domeniu al produselor, serviciilor, creațiilor exclusive, ce înseamnă pentru tine ideea de unicitate?

A fost odată ca niciodată o vreme când luxul era semnul clar al unui nivel de calitate și măiestrie foarte înalt. Azi, acest concept e aplicat oricărui lucru, e un termen utilizat defectuos. Parfumurile Clive Christian ating mereu noi culmi ale calității. Marca aceasta reprezintă luxul în plenitudinea lui.

Care sunt cele mai înțelepte cuvinte pe care le-ai auzit, sfatul care ți-a folosit cel mai mult?

Să mă încred în propriul instinct.

Și care este sfatul pe care îl dai celor care se pregătesc pentru o carieră în parfumerie sau care sunt la începutul ei?

Să se înconjoare de tot ce ține de parfumuri, să citească tot, să colaboreze, să înțeleagă aspectele tehnice ale acestei afaceri, să cunoască metodele de extracție, meșteșugul în sine al parfumeriei de înaltă clasă.