Cautare
, Contributor

Între noi părinții |
|

#AmÎntrebat5Mame cum fac față autoizolării din timpul pandemiei

Peste trei săptămâni de autoizolare. O fi greu? O fi ușor? Sau... și una și alta? Pentru că avem încredere în cuvântul #împreună, am adus laolaltă câteva mămici active și frumoase și le-am întrebat cum resimt această perioadă, cu ce-și ocupă ziua și care este lecția învățată în autoizolare. O doză de #totulvafibine, astăzi, de la Ela Crăciun, Diana Mihăilă, Olivia Petre și Alexandra Timofte. Mulțumim, mămici! Sunteți o inspirație!
 aboneaza-te
shutterstock_1675427878

ELA CRĂCIUN, jurnalist, blogger și mămică de 3 copii: Alex, Alesia și bebe Nicholas

Ela, cum resimți autoizolarea din această perioadă?

Eu sunt, prin natura mea, o persoană optimistă. Cred că acum este cea mai bună perioadă pentru a ne gândi la celebra zicală conform căreia „Dacă viața îți dă lămâi, tu fă limonadă.”

Este o situație nouă pentru toată lumea. Suntem îngrijorați cu privire la starea de sănătate a părinților noștri sau a rudelor și prietenilor. La ei mă gândesc în fiecare zi și îi sun să îi întreb dacă sunt bine. Pe de altă parte, statul în casă cu familia nu este tocmai o dramă. Trebuie să recunoaștem că înainte de a veni această izolare, noi toți doream să petrecem mai mult timp împreună cu copiii și familia. Ei bine, destinul a hotărât că este cazul să ne îndeplinim dorința. În perioada aceasta am citit mai mult, am gătit mai mult și pot spune că re-învăț să mă bucur de timpul liber.

Ce activități vă ocupă ziua?

Îmi continui munca și scrisul pe blog. Din fericire, activitatea mea nu este atât de strâns legată de spațiul de afară. Fac video-uri și live-uri din izolare, iar Alesia mă ajută. Gătesc mai mult, ceea ce înseamnă că m-am întors la una dintre activitățile pe care eu le îndrăgesc. Mă bucur că și cititorii mei apreciază asta, întrucât video-ul despre cum să faci pâinici fără drojdie se apropie deja de 2 milioane de vizualizări. Când ai copii și familia alături, plictiseala nu este o opțiune.

Revelația acestei perioade 

Am descoperit, toți, că viața este compusă din momente simple. Cine s-ar fi gândit că am să prețuiesc atât de mult papucii de casă în detrimentul unei perechi de stilettos? 🙂

DIANA MIHĂILĂ, primul blogger-specialist în soluții de organizare din România, plus mamă de băieți – Sebastian, 5 luni, și Alex, 3 ani și jumătate

Cum resimți autoizolarea din această perioadă?

Noua realitate mă face să mă simt ca într-un rollercoaster care merge amețitor de tare, apoi încetinește brusc pentru a intra într-o buclă uriașă, ce îți aruncă inima din piept. Și iar mers lin până la o pantă abruptă ce te desprinde parcă din scaun, ca, la capătul ei, pe care nu îl vezi, dar unde speri să ajungi cât mai repede cu centurile bine prinse, să ți se așeze sufletul la loc, ca să poți răsufla ușurat.

Am doi copii mici, de 5 luni și de 3 ani și jumătate. Mă gândesc înainte de toate la binele lor, la siguranța lor, la echilibrul lor emoțional. Dacă singură, în rollercoaster, aș fi țipat de m-ar fi auzit tot parcul de distracții, cu ei alături strâng din dinți, zâmbesc și caut repere și surse de confort. Știu că la finalul călătoriei, când vom coborî din carusel, lumea ce ni se va așterne în față va fi diferită, iar noi ar trebui să avem pentru ea un alt nivel de apreciere.

Statul în casă și pe lângă casă era ceva firesc pentru mine fiind freelancer. La fel și purtatul de haine lejere sau ideea de Work From Home (WFH). Într-un grup în care activez pe Facebook, chiar era o glumă în contextul actual, că noi, mamele cu copii mici, putem da meditații la stat în casă pe perioade mai îndelungate de timp.

La momentul la care scriu, mă simt ca după prima buclă, șocul inițial s-a mai estompat, dar știu că această cursă este departe de a se fi încheiat. Mă ajută enorm natura optimistă a soțului meu. Cu el de mână sunt fericită, încrezătoare, puternică.

Ce activități vă ocupă ziua?

Adrian face cafeaua de dimineață. Are un aparat pe care și l-a făcut cadou când ne-am mutat în casa nouă, la început de an. E alambicat și funcționează cu tot felul de accesorii, într-o ordine doar de el știută. Mă simt ca la terasă când vine cu ceașca de cappuccino cu strat perfect de spumă. Așa un răsfăț e pe mine, că parcă nici nu-mi vine să învăț să folosesc mașinăria. 

Copiii se trezesc pe la 7 dimineața. Alex are ritualul lui, lapte cu biscuiți și unul-două episoade de desene animate, la fel ca atunci când mergea la grădiniță. Pe la 8, ne spălăm și schimbăm hainele și începem să plănuim activitățile din prima parte a zilei. De regulă, începem cu mici jocuri de memorie sau de dexteritate. Dacă are dispoziția necesară, facem și o înviorare. Ne ajută și recomandările educatoarei, pe care le primim la fiecare început de zi și pe care le adaptăm planurilor și stării noastre.

Ne mai umplem ziua citind, construind, jucând jocuri de familie, spunând ghicitori sau punând la cale o căutare de comori. Ne uităm la desene animate și la comedii împreună, explorăm cu ajutorul aplicațiilor educative, iar când vremea este bună, ieșim pe terasă, unde desenăm cu cretă, ne dăm în leagăn sau ne jucăm cu mașini.

Sebastian are rutina lui de bebeluș, cu multe mese și multe sieste.

Revelația acestei perioade?

Simt că această etapă este o ocazie unică de conectare cu noi, cu familia, cu tot ce ne înconjoară. Este șansa noastră să apreciem mai mult ceea ce avem și să trăim mai intens cu mult mai puțin.

OLIVIA PETRE, specialist în comunicare și marketing, dar și mamă de băiat –  Nicholas, 5 ani

 Olivia, cum resimți autoizolarea din această perioadă?

Izolarea din cauza pandemiei nu e ușoară pentru niciunul dintre noi, dar cred că pentru familiile cu copii provocarea e cel puțin muuult mai variată. După numai două săptămâni de autoizolare, eu mi-aș fi dorit deja să pot merge la birou, nu atât ca să muncesc, cât ca să mă mai relaxez puțin! Pentru că, așa cum spunea o prietenă, provizii de mâncare avem pentru o lună, însă stocul de energie s-a epuizat rapid.

O primă concluzie la noi a fost că a lucra de acasă cu un copil de 5 ani este mission impossible, așa că singura șansă este să ocupăm camera de lucru pe rând și să o încuiem cu cheia. Mita cu desene animate ajută, dar încercăm să nu apelam prea mult la ea. Însă e tare complicat pentru copii să înțeleagă că, deși stăm acasă, nu ne putem comporta mereu ca în weekend.

Ce activități vă ocupă ziua?

Împreună cu Nicholas am decis să pornim în fiecare zi la vânătoare de mici fericiri, adică lucruri simple care ne aduc bucurie în inimă: plantăm legume; când putem, ne uităm mult la stele (am descoperit o aplicație care te ajută să recunoști imediat minunatele forme ale universului de deasupra noastră); am învățat și să jucăm cărți, macao și tabinet; gătim împreună; facem seri de film în sufragerie. Ah, și bineînțeles, ne uităm la poze și filmări de pe vremea când eram cu toții mai mici și mult mai plimbăreți decât acum, încercând să ghicim anul și locul. Cel puțin ne prețuiam libertatea, nu-i așa?

Revelația acestei perioade?

Până la urmă, dincolo de tot haosul situației, simt că ne reîntoarcem la o căutare a rostului în lucruri mici. Și, ghici ce? Parcă ne sunt de ajuns.

ALEXANDRA TIMOFTE REVNIC, actor, owner la BluParty și mamă de fată – Ruxandra, 6 ani

Alexandra, cum resimți autoizolarea din această perioadă?

Ei bine, au fost mai multe etape.  La început am crezut că voi avea parte de mult timpul liber, timp pe care mi-l doream de ceva vreme, timpul acela “pentru mine”, în care să pot face tot ce nu am reușit până acum. Dar nu a fost deloc așa. Realitatea e cu totul alta. De fapt, nu am timp de nimic. Nu știu când începe ziua și când se face noapte. Mereu apare ceva de făcut în casă, mereu Ruxandra , fetița mea, are nevoie de ceva, mereu sună telefonul, mereu e ceva . Autoizolarea pentru mine este efectiv o nouă lume, cu provocări, cu optimism și cu redescoperire.

Ce activități vă ocupă ziua?

Nu aș putea să spun că am aceleași activități zilnic, dar pot spune cu mâna pe inimă că fiecare zi are propriile provocări și surprize. Pornind de la activitățile mele ca antreprenor pe care le efectuez zilnic, vin activitățile minunate petrecute alături de fetița mea: desenăm, creăm lucruri noi împreună (căsuțe pentru păsărele, felicitări pentru bunici, diferite acțiuni art&craft), citim împreună, gătim, facem mișcare și exerciții împreună, ne iubim și ne jucăm zilnic.

Sunt fericită când se așterne seara că pot să am un pic de timp să îmi hrănesc sufletul fie prin citit, fie prin meditație, fie prin filme, fie prin conversații dragi și lungi cu prietenii, prin video call.

Revelația acestei perioade?

Fă Rai din ce ai! Este mesajul după care mă ghidez de multă vreme. Acest mesaj îmi dă încredere să merg înainte, oricum ar fi  și, mai ales, acum. Poți privi această perioadă ca un eșec sau ca o oportunitate. Alegerea este la tine. Noi toți suntem suma alegerilor noastre.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii