FacebookTwitterLinkedIn

Mike Pompeo, Secretarul de Stat al Statelor Unite, și Yang Jiechi, înaltul responsabil chinez, au avut miercuri o reuniune de criză în Hawaii care nu a reușit totuși să aplaneze tensiunile existente între cele două mari puteri, informează AFP, conform Agerpres.

Mai mult decât atât, ziua de miercuri a fost marcată de manifestări ale unei confruntări diplomatice pe fondul polemicii privind gestionarea de către China a pandemiei de coronavirus.

Președintele Donald Trump a promulgat o lege prin care sancționează responsabilii chinezi, acuzându-i de internări în masă. Răspunsul Beijingului a apărut imediat și a numit strategia SUA ca fiind un un ‘atac pervers’, amenințând Washingtonul că va avea de suportat consecințe.

Înainte de întâlnirea din Hawaii, Mike Pompeo a publicat un comunicat comun cu omologii săi din G7 pentru a ‘îndemna cu fermitate’ China să ‘revină’ asupra legii sale controversate cu privire la securitatea în Hong Kong. Acea lege a contribuit cu și mai multe dificultăți în relația dintre China și America.

În legătură cu întâlnirea dintre reprezentanții celor două state, diplomația americană a declarat că Pompeo ‘a subliniat (…) necesitatea unor schimburi pe deplin reciproce între cele două naţiuni în interacţiunile lor comerciale, de securitate şi diplomatice’.